Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Horšovského Týna se zúčastnili mezinárodního cvičení v Německu, zdokonalovali se ve vyprošťování

V sobotu 22. listopadu 2014 vyjelo v brzkých ranních hodinách jedenáct členů jednotky hasičů města Horšovský Týn ke společnému mezinárodnímu cvičení do německého města Schmidgaden.

Hasiči z Horšovského Týna využili pozvání svých německých kolegů z partnerského města Nabburg. Jednalo se o závěrečný praktický výcvik členů z hasičských sborů Schmidgaden, Nabburg, Neusath a Weihern pod vedením zkušených lektorů z řad hasičů města Nabburg a města Schmidgaden. Vybraní členové tam končili čtrnáctidenní kurz pro práci při záchraně a vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Hasiči společně absolvovali dopolední teoretický výcvik pro práci s hydraulickým vyprošťovacím zařízením, upřesnili si různé postupy vyproštění, zajištění vozidel proti pohybu a seznámili se s používanou technikou jak německých kolegů, tak hasičů z Horšovského Týna.

Po společném obědě, který připravili hasiči z města Schmidgaden, proběhla simulace skutečného zásahu u dopravní nehody společně se záchranáři z Bavorského červeného kříže. K místu dopravní nehody vyjely postupně dvě jednotky. První, která byla složená z hasičů, kteří končili svůj výcvikový kurz doplněných o jednoho člena SDH Horšovský Týn. Druhou jednotku tvořili horšovskotýnští hasiči se svým zásahovým vozem.

Byla nasimulována dopravní nehoda tří osobních vozidel. Jedno stálo na kolech, druhé na boku a třetí leželo na střeše. Ve všech vozidlech se nacházely zraněné a zaklíněné osoby. Při příjezdu jednotek na místo byla velitelem zásahu rozdělena práce pro jednotky a hasiči společnými silami provedli zajištění nehody a samotné vyproštění.

Do samotného zásahu byli ještě zapojeni tři záchranáři, kteří hasičům asistovali při poskytování první pomoci zraněným osobám. Velitelem celého zásahu byl pověřen jeden z německých kolegů. Jeho pokyny pak tlumočil do češtiny jeden z jazykově vybavených členů jednotky z Horšovského Týna.

Na konec výcviku bylo provedeno závěrečné vyhodnocení vesměs s kladným hodnocením celého cvičení. Hasiči z Horšovského Týna poděkovali za možnost účastnit se takovéto akce a naučit se nové, někdy velice zajímavé postupy při vyproštění osob.

Ing. Petr Lahoda, SDH Horšovský Týn
Sdílet