Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proběhl Red Cross Camp č.12

Dvanáctého pokračování soustředění dobrovolných hasičů a záchranářů se o uplynulém víkendu tentokrát zúčastnilo více než sto osob z dvanácti jednotek. RCC 12 byl zaměřen na evakuaci, práci v budovách a samozřejmě součinnost a koordinaci činností a zasahujících jednotek.

Jednalo se o hasiče z Bechyně, Písku, Mnichovic, Luštěnic, Čimelic a Záhoří, zdravotníky SVZŠ Medea Praha, Vodní záchranné služby Soběslav, zdravotníky – Junák Krupka, MS Písek 1, Slovenský ČK – Poprad, studenty medicíny – Lékařská fakulta Plzeň, Sdružení dobrovolných záchranářů – Žatec a Jihočeská záchranná brigáda kynologů. Kemp probíhal v Písku a okolí od pátku do neděle (4–6.4. 2008).

Právě účast kynologů přidala cvičení nový rozměr, většina zasahujících se přímé práce s psovody zúčastnila poprvé. Účastníci byli jako obvykle rozděleni do třech základních výjezdových skupin tak, aby každá z nich obsahovala hasičské a zdravotnické složky.

Soustředění se jako tradičně skládalo z několika zásahů, jenž byly totožné pro všechny zásahové skupiny. Tyto zásahy vedou k odstranění opakujících se chyb především v taktice, postupech a první pomoci. Mezi takové patřilo dohledání osob a dohašení ohnisek požáru v bývalém VVP Oldřichov v pátek v noci a útok „šíleného“ střelce v letním kině při sobotní noci. Se zapůjčením objektů na tyto zásahy nám vyšly vstříc všechny kompetentní osoby, včetně Centra kultury Písek.

Sobotní den patřil dvou „velkým“ zásahům. Jejich hlavním cílem byla spolupráce jednotlivých složek záchranného systému. Námětem prvního bylo nahromadění plynu a výbuch s následným požárem v motorestu na návsi v Záhoří u Písku. Tento objekt byl zapůjčen starostou obce. Díky dětem ze zdejší základní školy se podařilo zvýšit počet figurantů na pět desítek. K zásahu byla povolána i místní jednotka hasičů v rámci prověřovacího cvičení. Zásah v objektu trval přes dvě hodiny a ošetřeno bylo 35 zraněných osob.

Odpoledne pak s laskavým svolením stavební firmy Kočí proběhl zásah v bývalé posádkové ošetřovně Otavských kasáren Písek. Na tento zásah přijela jako posilová jednotka SDH Příbram s další cisternou a lezeckou skupinou. Námětem byl požár horních pater budovy a následné zřícení části interiéru. Hasební a záchranné práce zkomplikovalo nasazení rusky a německy hovořících figurantů a narušení statiky jediné schodiště v budově, vše připraveno pořadateli.

Zásahy týmů byly vždy důsledně vyhodnoceny, samozřejmě se zpětnou vazbu. Komisariát byl složen z instruktorů, zkušených dobrovolných a profesionálních hasičů a záchranářů. Několik zásahů hodnotili ovšem i diváci a čestní hosté, mezi které patřil místostarostka města Písek Mgr.Eva Veselá, Ing.Tomáš Kočí, ing. Jaroslav Pospíšil a vedoucí delegace bavorského centra Charity Bernhard Lerner.

Vzhledem k intenzivnímu nasazení účastníků patřila neděle odpočinku. Na programu byla prohlídka historického centra města, včetně Elektrárny královského města Písku a kamenného mostu.Po závěrečné poradě a hodnocení byl dvanáctý kemp ukončen.


Pro Požáry.cz Lukáš Nebes, Hasiči a záchranáři Písek

-wap-
Sdílet