Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z tramvaje stoupal černý dým

K požáru tramvaje na lince číslo jedna vyjížděli včera večer hasiči do Nádražní ulici v Brně. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 20.15 hodin a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Lidické ulici. Kromě tohoto zásahu hořela dnes v noci ještě garáž. Ilustrační foto

Požár tramvaje

Černý dým, který stoupal z prostoru pod podlahou vozidla, vycházel ze žhnoucího urychlovače v motorové části tramvaje. Hasiči zkontrolovali, zdali se někdo z cestujících nenadýchal zplodin hoření, odpojili baterie vozidla, demontovali kryty podlahy a žhnoucí zařízení hasili pomocí dvou ručních hasících přístrojů na bázi oxidu uhličitého. Kvůli blokování provozu centrálního městského uzlu pracovníci dopravního podniku tramvaj odtáhli do Rašínovy ulice, kde hasiči ve 20.54 hodin dokončili zásah. Při události nebyl nikdo zraněn. Protože podlaha ani další části tramvaje nebyly narušeny, jednalo se o technický zásah a škoda nebyla vyčíslena.

Škodu za osm tisíc korun způsobil noční požár plastového kontejneru na tříděný odpad, k němuž hasiči vyjížděli dnes 50 minut po půlnoci do Židlochovic. Na místě zasahovala jednotka ze stanice v Židlochovicích. Požár hasiči pomocí vysokotlakého proudu lokalizovali za deset minut a za dalších osm minut dohasili. Příčina vzniku požáru je v šetření, zjištěné poznatky však nasvědčují, že se zřejmě jednalo o nedbalost.


Žhavé uhlíky zapálily kontejner i garáž

Nepozornost obyvatel domu, kteří do plastového kontejneru na komunální odpad vysypali žhavý popel, způsobila noční požár v ulici Dukelských hrdinů v Hodoníně. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena dnes ve 2.25 hodin a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Hodoníně.

Z hořícího kontejneru se oheň rozšířil také na elektrická vrata a další prostory garáže rodinného domu. Hasiči proti plamenům nasadili vysokotlaký proud, k účinnému hašení přispěla i voda tryskající z narušeného vodovodního potrubí. Oheň hasiči dostali pod kontrolu ve 2.43 hodin a dohasili za dalších devět minut. Požár kromě kontejneru poškodil také elektrická vjezdová vrata do garáže a další dřevěná vrata na dvůr objektu, žár zasáhl i dvě zaparkovaná vozidla Žiguli a VW Passat, elektroinstalaci a rozvod vody. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 120 tisíc korun. Zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě milionu korun.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-
Sdílet