Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Dvě jednotky hasičů zaměstnala v Říčkách v Orlických horách nehoda autobusu, který sjel do příkopu a hrozil dalším pádem. Komunikace byla v místě nehody velmi kluzká. Hasiči nejprve vozidlo zajistili proti dalšímu pohybu a po dvou hodinách bylo pomocí vyprošťovacího automobilu uvolněno a vytaženo zpět na silnici.

Hasičům komplikoval zásah fakt, že se vozovka neustále ucpávala projíždějícími vozidly. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a JSDH Rokytnice v Orlických horách.

S nutností vyproštění zraněných osob byla na tísňovou linku ohlášena dopravní nehoda osobního auta, které havarovalo u Rodvínova, části obce Jindřiš. K nehodě byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec.

Průzkum na místě ukázal, že přestože se jednalo o náraz auta do stromu, vyproštění není nutné. Zraněná osoba byla v péči ZZS. Jednotka provedla nutné zajištění havarovaného auta proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. U nehody hasiči spolupracují s Policií ČR.

Profesionální hasiči ze stanice Český Krumlov a dobrovolná jednotka obce Velešín byli povoláni do Krumlovské ulice v Římově, kde byla ohlášena dopravní nehoda kamiónu. Podle oznámení na tísňovou linku sjel dvanáctitunový kamión po zledovatělé silnici a bokem se opřel o svodidla. Bylo hlášeno možné převrácení vozu.

Zasahující hasiči průzkumem na místě zjistili, že pád nebo převrácení auta nehrozí. Českokrumlovští hasiči předali nehodu velešínské jednotce a policistům a zásah ukončili. K nehodě se následně dostavila odtahová služba se dvěma vozy. Podařilo se kamión vytáhnout zpět na silnici.

Požár sazí v komíně domu v části Běstviny zalarmoval profesionální hasiče z Dobrušky a JSDH Nové Město nad Metují. Ze žebříku provedli hasiči sražení sazí, pro jistotu měli také natažený vysokotlaký proud vody, kdyby došlo k rozšíření požáru mimo komínové těleso.

Následně provedly jednotky vyčištění komína a místo zkontrolovaly pomocí termokamery. Požár naštěstí nezpůsobil žádnou škodu, uchráněny byly hodnoty představující asi jeden milion korun.