Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Profesionální hasiči ze stanice Tábor a dobrovolní hasiči obcí Ratibořské Hory, Tábor a Mladá Vožice vyjeli se šesti cisternami a jedním dopravním automobilem na pole k Ratibořským Horám, kde byl ohlášen požár. Průzkum na místě ukázal, že požár se rozšířil přibližně na 4 hektary, z toho 3 hektary bylo už jen strniště a sláma v řádcích, jeden hektar bylo dosud nesklizené obilí. Jednotky se rozmístily po frontě šíření požáru a zahájily hašení.

Využily převážně lafetové proudnice z cisteren a k následnému dohašování řádků slámy pak vysokotlaké proudy a C proudy. Po likvidaci požáru majitel pozemku oboral požářiště diskovým podmítačem. Vyšetřovatel HZS na místě zjistil, že požár způsobil kombajn, se kterým jeho řidič ještě před příjezdem hasičů vyjel na vedlejší podmítnuté pole a požár kombajnové elektroinstalace zlikvidoval přenosnými hasicími přístroji. Kombajn pak hasiči ještě celkově ochladili vysokotlakým proudem. Škoda způsobená požárem činí 265 000,–, hasiči uchránili majetek v hodnotě 5 500 000,–.

Dvě osoby ošetřila ZZS po dopravní nehodě, která se stala u obce Budíškovice, části obce Ostojkovice. Srazily se zde dva osobní automobily.

Následky nehody likvidovali profesionální hasiči ze stanice Dačice, kterým přijela v rámci mezikrajské výpomoci na pomoc také jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jemnice (HZS Kraje Vysočina). Nehoda se obešla bez vyproštění, zranění byli v době příjezdu hasičů již v péči ZZS. Hasiči zajistili auta protipožárním opatřením, únik provozních kapalin nebyl zjištěn.