Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Na ulici Komenského v Hulíně došlo k pádu staršího muže z žebříku, který byl umístěný ve starém vypuštěném bazénu. Při pádu muž utrpěl zranění, která vyžadovala jeho umístění do vakuové matrace a vanových nosítek. S jejich pomocí ho pak kroměřížští hasiči vytáhli z bazénu a přenesli k sanitnímu vozu.

Ještě před vyproštěním z bazénu záchranáři zraněného muže ošetřili a stabilizovali. Celý zásah na místě zabral hasičům a záchranářům necelých dvacet minut.

Profesionální hasiči z Jičína, Nové Paky a dobrovolní hasiči z Lázní Bělohrad, Mlázovic, Ostroměře, Lužan, Horní Nové Vsi a Chotče byli přivoláni k požáru střechy hospodářského stavení v obci Choteč. Jedna osoba se nadýchala kouře a byla ošetřena zdravotnickou záchrannou službou.

Požár byl ve 14:14 lokalizován. Škoda byla odhadnuta na 60 tis. Kč, uchráněn byl majetek v přibližné hodnotě 200 tis. Kč. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla závada na elektroinstalaci.

Hasiči z Kroměříže byli požádání o otevření jednoho z bytů na ulici U Rejdiště. Dvouletá holčička nešťastnou náhodou uzamkla své prarodiče na balkoně a zůstala sama v bytě. Snadnému otevření bytu bránil hasičů bezpečnostní zámek a kování vstupních dveří.

Velitel proto rozhodl o povolání automobilního žebříku s jehož pomocí se hasiči dostali k jednomu z oken bytu otevřenému na ventilaci. Hasiči se pak snadno dostali do bytu a vysvobodili na balkoně uvězněné prarodiče holčičky. Tu se hasičům podařilo uklidnit dárkem v podobě svého maskota dráčka Záchranáčka.

Osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Týn nad Vltavou a jednotek SDH obcí Týn nad Vltavou a Chrášťany zasahovaly u Chrášťan u požáru hranice dubového dřeva. Dřevo bylo po těžbě složené u silnice v lese, hranice měla půdorys přibližně 20 × 8 metrů.

Hasiči dostali požár rychle pod kontrolu, likvidaci velitel zásahu nahlásil v 15:05 hodin. Vzniklá škoda činí 25 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Písečtí profesionální hasiči zasahovali v panelovém domě v ulici Na Pěníku v Písku, kde z bytu v posledním osmém patře protékala voda. Voda protekla do všech spodních bytů na pravé straně schodiště. Hasiči nejprve zastavili hlavní uzávěr vody a topení pro celý dům, následně pak vypnuli přívod elektrické energie pro zaplavené byty.

Poté se domů vrátila majitelka bytu v osmém patře, hasiči proto nemuseli dovnitř vniknout násilím. Ze všech vyplavených bytů hasiči odčerpali vodu vysavači. Po ukončení zásahu byli obyvatelé domu informováni o vypnuté elektrické energii a byli poučeni, jak odvětrat a vysušit mokré byty.