Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

K požáru posekaného pole u Týnce vyslalo operační středisko v první vlně jednotky HZS i SDH Horažďovce a SDH Malý Bor s celkem pěti cisternami a vzápětí je posílilo ještě o další čtyři cisterny jednotek HZS Sušice, SDH Budětice, SDH Rabí a místního SDH.

Z důvodu hustého zakouření byl na přilehlé komunikaci zastavena doprava. Místní zemědělec pomohl s likvidací požáru tím, že pole oboral. Požár o rozloze cca 10 hektarů se podařilo hasičům zlikvidovat do dvou hodin od zahájení zásahu. Dobrovolní hasiči na místě zůstali do rána na dohlídce. Požár napáchal škody předběžně za 19 tisíc korun.

Profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči ze Rtyně v Podkrkonoší, Úpice, Malých Svatoňovic, Batňovic a Batňovic – Kvíčala zasahovali při požáru lesa na ploše 60 × 60 m v Batňovicích. Na likvidaci požáru bylo použito osm cisternových automobilů.

Hasiči pro rychlejší zdolání požáru postupovali ze dvou stran. Požár byl uhašen krátce před 19. h a jednotky se začaly vracet zpět na stanice. Škoda byla stanovena na 30 tis. Kč.

Před čtvrtou hodinou odpolední byl hlášen požár pole u Horních Životic. Na místo se postupně dostavili hasiči ze stanice Bruntál, dobrovolní hasiči z Horního Benešova, Dvorců, Litultovic, Brumovic a Velkých Heraltic. Požárem bylo zasaženo strniště po sklizni o ploše cca 4 ha.

Hasičům se společnými silami podařilo uchránit na jedné straně ještě nesklizené obiloviny a na druhé straně vzrostlý les. Díky včasnému zásahu nevznikla téměř žádná škoda. Příčinou vzniku požáru byla jiskra, jejíž příčinou byl kámen v kose kombajnu.