Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Hasičům byl ohlášen požár tújí na hřbitově v Dobroníně na Jihlavsku. Na místo události operační důstojník vyslal čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Ještě před příjezdem hasičů na místo události se do hašení požáru pustil návštěvník hřbitova a za pomoci několika konví s vodou se mu podařilo zabránit rozšíření plamenů.

V ohrožení přitom bylo obilné pole v těsné blízkosti hořících tújí. Škoda vzniklá na obecním majetku byla vyčíslena na 30 tisíc korun. Požár zapříčinila nedbalost a neopatrnost při manipulaci s otevřeným ohněm. Mohlo se jednat o svíčku, odhozenou zápalku nebo nedopalek cigarety.

Profesionální hasiči ze stanice Milevsko společně s jednotkami SDH obcí Milevsko a Bernartice zasahovali u obce Okrouhlá, kde dohašovali ohniska po včerejším požáru. Hrabanka se na ostrůvku Ostrovského rybníka opětovně rozhořela. Hasiči se k ostrovu jak přebrodili, tak použili člun.

Požár na ploše přibližně 30 × 20 metrů hasily jednotky až téměř do 22. hodiny. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 20 000,–. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost.

Profesionální hasiči ze stanice Tábor společně s jednotkami SDH obcí Tábor a Chotoviny zasahovaly u Všechova u požáru pole. V době příjezdu hasičů hořelo přibližně sedm hektarů ječmene a požár se šířil po větru dále po polní cestě. Hasiči na likvidaci požáru nasadili čtyři „C“ proudy a dva proudy z otočné lafety z cisterny.

Majitel pole zajistil oborání zasažené části. Přibližně za půl hodiny byl požár uhašen. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na 160 000,–, zásah hasičů uchránil další majetek v hodnotě 160 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Na tísňovou linku 112 byl ohlášen požár obilného pole u Bačkovic na Třebíčsku. Na místo události vyjely tři jednotky hasičů. Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že nehoří pouze pole, ale také tři nové nákladní přívěsy k traktorům. Do hašení požáru byl nasazen také vrtulník, který provedl několik shozů vody na požářiště.

Příčinu vzniku tohoto požáru vyšetřovatel hasičů nyní intenzivně zjišťuje. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu ve výší 315 tisíc korun.