Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové ve 13:10 hodin vyjeli k ohlášenému úniku pohonných hmot z nákladního vozidla na hlavní silnici z Hradce Králové na Třebechovice pod Orebem. Z nádrží zahraničního kamionu převážejícího osobní vozidla uniklo zhruba 20 litrů nafty na krajnici. Hasiči zasypali pohonné hmoty sorbentem a zhruba 50 litrů nafty z přeplněné nádrže odčerpali do speciálního barelu.

V jedenáct hodin dopoledne byly obě jednotky profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská celkem se šesti zásahovými vozidly přivolány k ohlášenému požáru v bytovém komplexu v Kollárově ulici v Hradci Králové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že stejně jako při posledním zásahu v pátek 28. 3. 2014 došlo k úmyslnému poškození požárního hlásiče ve vstupní chodbě domu a sepnutí čidla elektrické požární signalizace. V letošním roce se jednalo o čtvrtý planý poplach v tomto komplexu.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolných hasičů z Kostelce nad Orlicí zasahovaly po desáté hodině dopoledne u dopravní nehody, která se stala v ulici Frošova v Kostelci nad Orlicí. Při střetu osobního vozidla s babetou byl zraněn jeden člověk. Ten byl ošetřen záchrannou službou a převezen do nemocnice. Hasiči zabezpečili babetu proti úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

V pondělí 31. března 2014 vyjeli pracovníci ISS NP a CHKO Šumava na žádost ZZS do Srní poskytnout první pomoc pacientovi. Strážci NP na místě nalezli muže, který si stěžoval na bolesti hrudníku s přechodem do levé paže a problémy s dýcháním. Dle jeho slov potíže začaly již v sobotu, pokračovaly v neděli a vystupňovaly se v pondělí v lese, kde pacient pracoval. Odtud ho kolega převezl traktorem domů. Strážci provedli základní diagnostiku a podali muži kyslík. Po příjezdu ZZS dále spolupracovali při ošetření. Během transportu do sanitky došlo k zástavě životních funkcí pacienta. Pracovníci ISS společně s posádkou RLP pacienta resuscitovali. Po několika minutách se jim životní funkce obnovit. V průběhu resuscitace byl na místo povolán vrtulník LZS. Pacient byl převezen k provizorní přistávací ploše a následně vrtulníkem transportován do nemocnice.