Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

V noci ze čtvrtka na pátek zasahovali profesionální hasiči ze Seče a dobrovolní hasiči z Třemošnice a Seče v Kraskově, kde došlo k požáru porostu. Jednalo se o živý plot tvořený 30 kusy tújí. Požár hasiči dostali pod kontrolu během devíti minut.

Na místo se dostavil i vyšetřovatel, který zjistil, že příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností úmyslné zapálení neznámou osobou a zřejmě za použití hořlavé kapaliny. Na místě byl zajištěn vzorek a poslán ke zkoumání do laboratoře. Majiteli vznikla škoda, která byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun.

Pardubičtí hasiči likvidovali ve čtvrtek v odpoledních hodinách požár, který vypukl na místním hřbitově vedle krematoria v Pardubicích. Plameny poškodily túje mezi urnovými hroby. Poškozeno bylo zhruba třicet hrobů. Hasiči požár zlikvidovali vysokotlakým proudem vody.

Podle slov vyšetřovatele k požáru došlo pravděpodobně od hrobové výzdoby (svíčky, lucerny apod.). Došlo ke styku větve túje s výzdobou a následnému vzplanutí. Dále se požár šířil z keře na keř. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun.

Jednotky HZS Podbořany a JSDH Lubenec vyjely k dopravní nehodě dvou osobních vozidel do obce Malměřice, k níž došlo při vlečení vozidel. Jedno z vozidel skončilo po nehodě na boku za svodidly, u druhého vlečeného vozu došlo k poškození palivové soustavy s únikem na komunikaci.

Jednotka provedla zabezpečení proti vzniku požáru, utěsnění úniku a jímání vytékajících PHM. Po vyproštění vozidla a naložení na odtahovou službu jednotky provedly úklid vozovky od bahna a kamení. Po dobu vyproštění byla komunikace v místě nehody uzavřena. Po ukončení zásahu se jednotky vrátily zpět na základnu.