Úterý 19. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V roce 2015 riskovali svůj život za záchranu jiného. Poděkováním je Cena Salvator, cena hejtmana Zlínského kraje

Potkat tváří v tvář tři desítky superhrdinů? To se poštěstilo všem hostům galavečera projektu Cena Salvator 2015 – Cena hejtmana Zlínského kraje, který se uskutečnil 1. dubna ve zlínském Academia centru Univerzity Tomáše Bati.

Cena Salvator je totiž ocenění pro ty, kteří v uplynulém roce zachránili lidský život nebo pomohli lidem v tíživé situaci. Hrdiny nominovali na Cenu Salvator 2015 členové záchranných složek a široká veřejnost. Projekt je každoročně organizován studenty Fakulty multimediálních komunikací UTB pod záštitou hejtmana Zlínského kraje.

O vítězích kategorií Záchranář, Policista, Ostatní složky integrovaného záchranného systému a Občanské projekty rozhodovala nestranná komise. Komisi v kategorii Záchranář nejvíce ohromil příběh ppor. Ing. Martina Paláta, který je příslušníkem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Ten v březnu loňského roku svým velmi profesionálním vedením přispěl ke zvládnutí vypjatého zásahu v objektu sociálních bytů ve vsetínské místní části Poschla, kde došlo k požáru.

Vítězem kategorie Policista se stal pprap. Rostislav Vítek z Pohotovostní a eskortní oddělení Zlín, který byl v lednu minulého roku svědkem vážné dopravní nehody způsobené náledím u obce Mirošov. Z vraku vozidla vyprostil rozbitými okny tři osoby, které utrpěly šok. O všechny tři zraněné se více než půl hodiny intenzivně staral, poskytl jim první pomoc a teplé prostředí svého vozidla.

Hrdiny kategorie Ostatní složky IZS jsou strážníci hlídky Městské policie Zlín Hana Vícenová, Marie Buriánková, Ladislav Švagera a Jaroslav Mrkva. Ti prováděli běžnou kontrolu v centru Zlína, když spatřili muže, který se sesunul k zemi a prodělával epileptický záchvat. Strážnici mu poskytli bezprostřední první pomoc a kontrolovali základní životní funkce až do příjezdu záchranné služby.

V kategorii Občanské projekty byla oceněna Silvie Valoušková a Adam Bastl. Tato dvojice vytvořila loni jedinečný projekt s názvem Neo Cup, který pomáhá těm nejmenším – předčasně narozeným dětem, jež jsou umístěny na JIP v Krajské nemocnici Tomáše Bati. Cílem projektu je získat finanční prostředky a podpořit vznik výstavby speciálních pokojů, které by umožnily, aby předčasně narozená miminka mohla být již od prvních okamžiků ve společnosti rodiny.

Skutečným hrdinou je Marek Mahdal, který zachránil v prosinci život řidiči, jenž sjel autem z vozovky a narazil do zídky. Vozidlo bylo nárazem vymrštěno do výšky a z podvozku mu vyšlehly plameny. Pak dopadlo na střechu a začalo celé hořet. Pan Mahdal neváhal ani minutu, zastavil své auto a běžel na pomoc osobě ve vraku. Jeho odvážné jednání ohromilo širokou veřejnost, která svými hlasy rozhodla, že se stane vítězem kategorie Občan.

Veřejnost rozhodovala v měsíc trvajícím hlasovacím období i o vítězi Dětské ceny. Získal ji velmi statečný Petr Baričiak. Ten duchapřítomně poskytl první pomoc ženě, která zřejmě vypadla nebo vyskočila z okna. Ač byl chlapec nejprve v šoku, zachoval chladnou hlavu, okamžitě zavolal záchrannou službu, podal první pomoc a zůstal u zraněné ženy až do příjezdu sanitky.

Je důležité veřejně poděkovat těm, kteří zabránili neštěstí a nebáli se zachránit život, zdraví nebo majetek. Každý, kdo něco takového dokázal, si zaslouží uznání. To se netýká jen vítězů kategorií Ceny Salvator, ale všech nominovaných i těch, kteří nebyli součástí této ceny, a přesto nezištně pomohli. Všem těmto lidem patří velký dík,

uvedl Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje.

ZA HRDINSTVÍM STOJÍ ČINY! Letošní ročník projektu Cena Salvator opět ukázal, že mezi námi stále žije mnoho odvážných a statečných lidí a že dobré skutky a pomoc druhým nejsou lidem ze Zlínska lhostejné. Skleněné Ceny Salvator předávané na galavečeru, který je vyvrcholením projektu, jsou poděkováním za takové lidské jednání a také poděkováním za nadstandardní práci členů složek integrovaného záchranného systému.

Na ukázku jejich práce se můžete přijít podívat 20. dubna 2016 v 8 hodin na Štěrkoviště do Otrokovic, kde proběhne tradiční akce s názvem DEN SALVATORA. Více informací o projektu Cena Salvator a o Dni Salvatora naleznete na webu www.cenasalvator.cz.

Sdílet
Seriál: Cena Salvator