Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rekordní částkou jednoho a tři čtvrtě milionu korun budou oceněni Dobrovolní hasiči roku 2016

Začalo přihlašování do šestého ročníku ankety Dobrovolní hasiči roku 2016. Každý rok jsou takto oceňovány a za svoji záslužnou činnost odměňovány jednotky a sbory dobrovolných hasičů za profesionálně provedené zásahy nebo preventivní činnost a práci s mládeží.

Finalisté vedle ocenění obdrží také finanční a věcné ceny na podporu jejich hasičské činnosti. Přihlašování končí 15. července 2016. Hlasovat bude opět veřejnost.

Přihlásit svou jednotku či sbor můžete už nyní na adrese www.adhr.cz/prihlasovani.

Šestý ročník zahajuje další etapu a přináší několik příjemných a pozitivních novinek. Díky podpoře partnerů ankety je celková výše finančních darů navýšena o rovných 500 000 korun. Celkově tak finalisté na prvních až třetích místech obdrží 1 750 000 Kč.

Dále obdrží věcné ceny v minimální hodnotě 600 000 Kč. Nově budou moci jednotky a sbory do ankety nominovat či přihlásit i třetí strany. V případě jednotek to budou zástupci jejich zřizovatele a u sborů zástupci jejich krajských organizací.

Cílem změny je pomoci těm, kteří si to za svoji činnost zaslouží, ale nepovažují ji za nijak výjimečnou,

řekl brig. gen. Miloš Svoboda, předseda odborné poroty Ankety a náměstek GŘ HZS ČR.

Posláním ankety nadále zůstává ocenění a prezentace činnosti dobrovolných hasičů veřejností, která si jejich přítomnost a neocenitelný přínos uvědomuje často až v okamžiku, kdy ji ona sama nebo její blízcí potřebují.


Ve spolupráci s hasiči a jejich podpoře stále spatřujeme naplnění naší společenské odpovědnosti i logické naplnění našich úkolů při zajišťování bezpečných a spolehlivých dodávek zemního plynu,

řekl zástupce generálního partnera ankety Pavel Káčer, jednatel RWE Distribuční služby a člen odborné poroty.

Anketa má dvě kategorie

První je určena pro JSDHO (jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí) a druhá pro SDH (Sbory dobrovolných hasičů) nebo HS (hasičské sbory). Území České republiky je rozděleno do pěti srovnatelných oblastí.

Celkem tak bude v závěru roku oceněno 15 JSDHO a 15 SDH nebo HS. Posuzovaným obdobím zásahu nebo činnosti je 1. července 2015 až 30. června 2016.


Partnerství v Anketě navazuje na naši dlouhodobou spolupráci s hasičskými sbory, které jsou při zajištění bezpečné přepravy zemního plynu naším neodmyslitelným partnerem. Ocenění těch nejlépe provedených zásahů a nápaditosti při provádění preventivní činnosti a při práci s mládeží je důstojným projevem úcty k jejich nezištnému nasazení,

řekl zástupce hlavního partnera Radek Benčík, jednatel NET4GAS a člen odborné poroty.


Základním prvkem ankety jsou její partneři, bez nichž by ocenění, které anketa přináší, bylo jen stěží možné realizovat v takovém rozsahu a na takové odborné úrovni.

Díky nim lze v roce 2016 poskytnout účelově vázaný finanční dar na pořízení nového hasičského vybavení v celkové hodnotě 1 750 000 Kč, třicet profesionálních vysílaček Hytera, zásahové systémy GINA a nově také ruční zásahovou techniku značky STIHL. Hlavní cenou zůstává skleněná hasičská přilba ve skutečné velikosti.


Podporou této ankety vyjadřuje naše společnost uznání záslužné činnosti dobrovolných hasičů. Je nám ctí, že i stroje značky STIHL ve výbavě hasičských jednotek přispívají k záchraně lidských životů a majetku,

uvedl jednatel společnosti Andreas Stihl, Tomáš Karlík.

Generálním partnerem ankety je po celou dobu jejího trvání RWE Distribuční služby, s.r.o. Obdobně jsou na tom také hlavní partneři, kterými jsou společnosti NET4GAS, s. r.o., Lesy České republiky, s. p., Nadace ČEZ, Česká pošta, s. p., FORD Motor Company, s. r. o., ČEPS, a.s., DCom, spol. s r. o., a Andreas STIHL, spol. s r. o. Kategorii partner reprezentují společnosti GINA Software s. r. o., Brnocar, a. s. a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Mediálními partnery jsou Deník, Rádio Impuls, Hasičské noviny, Časopis 112, server Požáry.cz a Fire TV, kteří pomáhají při propagaci této akce.

Záštitu projektu udělil ministr vnitra, ministr financí i ministr zemědělství. Dále se anketa koná za podpory generálního ředitele HZS ČR, gen.mjr. Drahoslava Ryby, náměstka GŘ HZS ČR brig. gen. Miloše Svobody, který je současně předsedou Odborné poroty ankety a náměstka GŘ HZS ČR plk. Mgr. Bc. Slavomíra Bella, MSc. Podporu anketě vyjádřila také Asociace krajů ČR a Jihomoravský kraj.


Veškerá administrace je řešena osvědčenou elektronickou formou prostřednictvím věcně definované a strukturované přihlášky. Obdobně je řešena druhá fáze ankety, kterou je již zmíněné hlasování.

Vše tak až do samotného vyhlášení výsledků a předání ocenění probíhá prostřednictvím webového portálu www.adhr.cz, kde jsou zveřejněna také pravidla ankety a aktuální informace.

Všechny kraje budou navštěvovány prostřednictvím prezentační roadshow ankety od května do srpna. Oproti předchozím ročníkům bude navštíveno dvakrát více míst. Na základě dohody o vzájemné spolupráci se na průběhu ankety podílí tři sdružení dobrovolných hasičů: Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Moravská hasičská jednota a Česká hasičská jednota.

Zájemci mohou na e-mail office@adhr.cz posílat typy a náměty akcí, které doporučují navštívit.

Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku