Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž „Dobrovolní hasiči roku 2012“ byla vyhodnocena, známe vítěze kategorií

Dnes večer byla slavnostně vyhodnocena soutěž „Dobrovolní hasiči roku 2012“, kterou pořádá RWE a náš web byl i letos mediálním partnerem. Jako první tak přinášíme žhavé výsledky.

Jednotky a sbory dobrovolných hasičů z celé republiky soutěžily se svými zásahy a akcemi v dvoukolové soutěži. S oceněním a finančním darem dnes odjelo ze slavnostního vyhlášení třicet nejlepších.

Vítězové ve všech oblastech si odnesli 50 tisíc korun, hasiči na druhých místech získali 30 tisíc korun a ocenění na třetích místech pak 20 tisíc korun.

Vyhrané peníze můžou hasiči dle pravidel soutěže použít na obnovu techniky nebo k preventivním akcím požární ochrany.

Součástí slavnostního večera bylo také vyhlášení doprovodné fotosoutěže Já hasič, kterou se svou fotografií „Sestoupil z oblak“ vyhrál Tomáš Lach.

Dobrovolní hasiči soutěžili ve dvou kategoriích a územně v pěti oblastech. V prvním kole vybírala finalisty odborná porota, v druhém pak veřejně hlasovali občané.


Jednotky sboru dobrovolných hasičů

  • jih Moravy

    1. Letovice

    • Jednotka byla povolána k pádu osoby do stavební jámy. Na místě zjištěna zraněná osoba v jámě 4 metry hluboko. Provedeno nasazení nastavovacích žebříků a ošetření zranění společně se ZZS. Osvětlení místa zásahu, uložení zraněného do transportních nosítek a vakuové matrace a vytažení z jámy po nastavovacích žebřících. Odnesení do sanitky k ošetření.

    2. Žeravice

    • Dne 7. února 2012 byl v čase 12:18 ohlášen požár rodinného domu v obci Hostějov (ZLK), k vyhlášení poplachu JSDH Žeravice došlo v čase 12:18, JSDH vyrazila k požáru s CAS 32 T148 a DA 12 A31 v čase 12:22 v počtu 11 hasičů. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 300 000 Kč, uchráněné hodnoty 1 500 000 Kč. Jako příčina byla stanovena pravděpodobná nedbalost při obsluze kotle na tuhá paliva. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

    3. Střelice

    • 15. 2. 2012, 0:12 (Střelice, Malá stránka) – požár. Z KOPIS byl nahlášen požár autolakovny u rodinného domu v obci Střelice. Vzhledem k rozsahu požáru a k umístění autolakovny v centru obce byl KOPIS ihned vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. Naše jednotka se na místo události dostavila jako první. V době jejího příjezdu hořely přístavky u rodinného domu, které sloužily jako servis, lakovna aut a sklad barev, který byl v těsné blízkosti lakovny.
  • jih-západ Čech

    1. Kralovice

    • 16. 3. 2012 v 9.44 hod.- úklid po DN kamionu převážejícím 22 tun krytiny na silnici č.I/27 u Hubenova. Nemožnost odpojení akumulátorů-provedena trojnásobná požární ochrana. Na místě nutnost řízení provozu. Po příjezdu vyprošť. speciálu a neúspěšném postavení návěsu, nutné ruční přeložení nákladu. Kamion otočen zpět na kola. Provedena kontrola možného, nepotvrzeného, úniku nafty a po vyproštění kamionu i úklid vozovky. Zpět se jednotka vrátila v 17.16 hod. po téměř 8 hod. fyzicky velmi náročného zásahu.

    2. Teplá

    • Jednalo se dopravní nehodu OA s vyproštěním mezi obcemi Teplá a Dobrá Voda ze dne 1. 4. 2012. O místě události bylo poskytnuto málo přesných informací, vše bylo řešeno s operačním střediskem a PČR za jízdy k místu události. Na místě byly celkem 4 zraněné osoby. Jednotka provedla protipožární zabezpečení, poskytnutí předlékařské pomoci a likvidaci uniklých provozních kapalin. Jednotka SDH Teplá asistovala ostatním složkám IZS.

    3. Dobřany

    • Technický zásah, Spolupráce se složkami IZS – Pátrání po pohřešované osobě 23. 12. 2011 – 31. 1. 2012. Od pátku 23. 12. 2011 od nočních hodin byl kamarády a rodinou pohřešován Petr Červenka. PČR prověřuje bydliště, příbuzné, pracoviště, kamarády. Vylepují se informační letáky s podobiznou a s prosbou o pomoc při hledání. PČR a MP pátrá ve městě a okolí. Protože služebna MP je ve společné budově s jednotkou SDH, mají hasiči již povědomí o probíhající pátrací akci. PČR žádá o spolupráci při pátrání po pohřešované osobě a specifikuje požadavek na prohledání koryta řeky Radbuzy v délce cca 6 km.
  • sever Moravy

    1. Kopřivnice

    • 1. 8. 2011 – 20:35 Dopravní nehoda – vyproštění osob Kopřivnice – K očnímu. Technika: CAS 24 – T 815 Zasahující jednotky: JSDH Kopřivnice, HZS MSK Nový Jičín. Hasiči ze dvou jednotek byli vysláni k dopravní nehodě osobního automobilu, která se stala na lesní cestě vedoucí od rozhledny Bílá hora na silnici mezi Kopřivnicí a Štramberkem. Osobní vozidlo cestou nahoru vyletělo z komunikace do svahu a několikrát se převrátilo.

    2. Fulnek

    • Dopravní nehoda osobního automobilu, který se nacházel mimo vozovku za svodidly na pravém boku, kapotou motoru opřený o strom. V autě se nacházely zaklíněné dvě osoby, auto hrozilo pádem do 10 m hloubky, do potoka. Jednotka provedla stabilizaci vozidla a ve spolupráci s RZS vytažení osob.

    3. Koryčany

    • Dne 15. 8. 2011 byla jednotka SDH Koryčany vyslána na událost, dopravní nehoda autobusu, nákladního vozidla a osobního vozidla k obci Střílky na vozovce I/E5O. Doba zásahu činila 7 hod. Při nehodě bylo zraněno 11 osob, jedna osoba z osobního vozu byla usmrcena. U zásahu zasahovalo 5 jednotek HZS a 2 jednotky SDH.
  • střed-sever Čech

    1. Třebenice

    • 31. 12. 2011 – požár v Jenčicích. Jednotka povolána na požár přístavku u rodinného domu. Po příjezdu na místo nalezen popálený majitel (82 let), který vynesl hořící propan-butanovou lahev. Jednotka vytvořila dopravní vedení a 2 útočné proudy od rozdělovače. Do budovy byl veden zásah 1×C v DT a druhý na ochlazování lahve. Poskytnutí pomoci zraněnému muži (oxy) a posléze předání ZZS. Po příjezdu HZS předáno velení a provedeno na pokyn VZ vynošení dřeva, uhlí atd.

    2. Žatec

    • Druh události: Dopravní nehoda – letecká. Datum: 10. 6. 2012. Místo události: obilné pole v katastrálním území obce Čeradice. Technika JSDHO Žatec zúčastněná na místu události: CAS 8 Avia, TA 1 VW Transporter, VEA Škoda Felicia. Počet členů JSDHO Žatec na místě události: 1+7. Celkový počet zúčastněných jednotek a odborných služeb: HZS Ústeckého kraje, JSDHO Žatec, Libočany, Tuchořice, ZZS Ústeckého kraje, Letecká služba PČR Praha, Letecká záchranná služba Ústí nad Labem, Policie České republiky, Městská policie Žatec, Záchranáři Žatec, o.s., Odbor životního prostředí MěÚ Žatec, Ústav pro zjišťování příčin leteckých nehod a firma Kappa.

    3. Turkovice

    • Jednalo se o zásah při požáru chaty v plném rozsahu dne 15. 9. ve 4:58. Naše jednotka zasahovala v plném družstvu 5+1 v součinnosti s dalšími třemi jednotkami. Po příjezdu na místo nám velitel zásahu přidělil bojový úsek – jihozápadní část objektu zvenku a sklep zevnitř. Zasahovali jsme téměř 6 hodin a spotřebovali 10 lahví vzduchu. Vážnou komplikací zásahu byl černý odběr elektřiny, díky němu došlo u jednoho ze zasahujících hasičů k dotyku živé části. Všechno však nakonec dobře dopadlo.
  • východ Čech

    1. Kostelec nad Orlicí

    • Těžká dopravní nehoda kamionu a dodávky. Kamion i dodávka po střetu skončily v domu u silnice. Ve zdemolované kabině kamionu, která celá skončila pod sutinami domku, zůstali zaklíněni řidič, žena a dítě. Postupně hasiči všechny zraněné osoby z kabiny kamionu vyprostili a zraněné předali do péče ZZS. Zraněná osoba z dodávky byla v době příjezdu JPO mimo vozidlo a v péči ZZS. Dopravu na místě řídila PČR. Celková doba zásahu byla cca 6 hodin. Datum 17. 05. 2012 – Lípa nad Orlicí.

    2. Nové Město nad Metují

    • 13.04.2012 01:36 Požár stodoly se zámečnickou dílnou Chlístov u Nového Města nad Metují Zásah trval zhruba 8 hod, pak probíhal dozor a dohašování menších nově vzniklých ohnisek.

    3. Náchod

    • JSDH Náchod zasahoval při požáru rodinného domu v Náchodě, dne 27. 6. 2012, od 00:03 do cca 07:00 hodin.

Sbory dobrovolných hasičů

  • jih Moravy

    1. Kamenná

    • Nejpřínosnější akcí, kterou v Kamenné každoročně hasiči pořádají, se odehrává v pátek před pouťovým víkendem a nese název Sousedské posezení. Pouť zpravidla připadá na první srpnový víkend. Tradice sousedského posezení vznikla v roce 1999, kdy se konalo Setkání rodáků u příležitosti 200. výročí založení osady Klementic.

    2. Šlapanice

    • 9. 6. 2012 proběhl 4. ročník dne s hasiči – naší prestižní akce Hasičina nejen dřina. Odehrává se v městském parku. Dopoledne (9 – 12 hod.) je věnováno dětem. U vstupu se zaregistrují a procházejí 8 stanovišť s disciplínami, které většinou souvisejí s hasičskou činností. (např. srážení plechovek vodním proudem, slalom s hadicí). Slavnostní vyhlášení vítězů a předávání věcných cen se koná těsně před polednem.

    3. Kobylí

    • Akce Děti a Dědci, která je pro náš sbor natolik významná, že si zaslouží, aby se o ní mluvilo, se popravdě skládá z několika akcí. SDH Kobylí čítá celkem 92 hasičských nadšenců, kteří hasičině obětují mraky svého času a to se projeví, mimo jiné, čas od času nějakou tou repasí starých motorových vozidel.
  • jih-západ Čech

    1. Kralovice

    • Hasičský den SDH Kralovice – tuto slavnost děláme už třetím rokem před naší hasičskou zbrojnicí. Letošní akce se konala 23.6. s tradičně bohatým programem. Ten začal slavnostním nástupem našich Soptíků, Plamínků a vlajkonošů s prapory.Oficiální část pokračovala minutou ticha za naše zesnulé hasiče a projevy starosty sboru a vedoucí mladých hasičů.

    2. Pikov

    • Rekonstrukce Pastoušky – jedinou společenskou budovou v Pikově, kde se mohou místní občané či příznivci SDH Pikov shromažďovat a trávit společně čas je místní obecní domek (z historických souvislostí nazývaný Pastouška), který má Sbor dobrovolných hasičů v Pikově pronajatý od Městyse Borotín. Tento obecní domek je využíván nejen místními, ale po domluvě je přístupný pro širokou veřejnost.

    2. Pila

    • Soutěž všestranné zdatnosti – Jedná se o celodenní akci rozdělenou do tří částí. V ranních hodinách začínají závody, které jsou určeny pro širokou veřejnost. Závodníci překonávají terénní i umělé překážky, hází granátem, střílí ze vzduchovky, přenášejí hasicí přístroj, šplhají po tyči, napojují hadice a samozřejmě musí zdolat hasičskou bariéru.
  • sever Moravy

    1. Radslavice

    • Již 11. ročník noční soutěže hasičské všestrannosti „Radslavská přilba“ se uskutečnil v sobotu 31. března 2012. Není soutěží v tradičním pojetí hasičského sportu, ale je charakteristická svou náročností a všestranností promítající se do celkem 18-ti disciplín, které se co nejvěrněji snaží imitovat všechny obory hasičských činností.

    2. Pustkovec

    • Pustkovecký Kozelek – bouřlivým rozvojem Ostravy v druhé polovině minulého století se Pustkovec, dnes městský obvod Ostravy, ocitl v sevření panelových sídlišť Poruby. Že tomu tak nebylo zdaleka vždy, vypovídá i přetrvávající vesnický charakter tohoto městského obvodu, typicky vesnické organizace působící na jeho území i tradice, které jako by do města vůbec nepatřily.

    3. Valašská Polanka

    • V letošním roce jsme byli pořádající Polanka 2. srazu hasičských Polanek, který se konal ve Valašské Polance v rámci oslav 105. výročí založení sboru 9. června 2012. Na sraz dorazili hosté z SDH Polanky nad Odrou (Ostrava), SDH Polánka (Moravský Krumlov), SDH Polánka u Malešova, SDH Polánka-Chotoviny (Tábor).
  • střed-sever Čech

    1. Dolní Poustevna

    • Sraz Matýskářů – jedná se o pravidelný sraz hasičských cisteren ŠKODA 706, kterých je u dobrovolných hasičů v celé České republice stále dost. Každoročně se druhý víkend v červenci koná tento třídenní sraz, určený nejen pro sbory vlastnící toto vozidlo, ale i ostatní sbory z celé České republiky.

    2. Citoliby

    • Staročeské máje jsme letos pořádali již po 23. V sobotu 19. 5. 2012 jsme po vsi zahráli celkem 64 svobodným děvčatům, nejstarší občance paní Martě Mucskové (100 let) a nejmladšímu občánkovi Davídkovi Brabencovi (1 měsíc). Besedu si pod Májí zatančilo 24 krojovaných pá­rů.

    3. Divišov

    • Naši velkou hasičskou rodinu dne 12. 12. 1988 opustil významný člověk, který byl hasičem s velkým „H“. Jeho jméno bylo FRANTIŠEK PROCHÁZKA. Na popud dalovských hasičů, kteří přišli s myšlenkou udělat nějakou soutěž na jeho památku, se zrodil jeho memoriál.
  • východ Čech

    1. Hlinsko

    • Mezinárodní tábor hasičské mládeže 0. 7. – 6. 8. 2011, Svratouch Podrobný – ČHJ Hlinsko uspořádala branně-sportovní tábor s prvky požární dovednosti pro 180 dětí z Čech, Slovenska, Belgie a Holandska na táborové základně na Svratouchu, kterou každoročně pomáháme vystavět.

    2. Český Dub

    • Kalendář 2012 pro dobrý skutek – nápad inspirovaný filmem „Holky z kalendáře“, kde se skupina žen svlékne a nafotí decentní fotky pro dobré účely. Českodubské hasičky takový kalendář fotily hned 4×. Největší výnos měl však Kalendář 2012, který se fotil na konci léta 2011.

    3. Slatiny

    • Název O slatinský plamínek skrývá soutěž pro mládež a dospělé v běhu na 60 nebo 100 m s překážkami. Letos jsme 29. dubna uspořádali první ročník této soutěže, horní věková hranice nebyla stanovena.
Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku