Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SOUHRN: Hladiny řek po celém Česku zvedá déšť a tající sníh, na Vydře a Otavě hrozí třetí povodňový stupeň

Rychlé tání sněhu zvedlo hladiny řek v několika krajích. Na některých místech i vydatně prší. Hasiči nejčastěji čistí koryta řek a čerpají vodu ze zatopených sklepů.

Plzeňský kraj

Řeka Vydra v Modravě dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Další zvýšení povodňové aktivity se očekáva na Klatovsku a Šušicku.

por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Olomoucký kraj

Čtyři jednotky z řad dobrovolných hasičů aktuálně řeší situaci spojenou s rychlým úbytkem sněhu po vydatnějších srážkách na Šumpersku. Navíc během posledních hodin výrazně pršelo. Na tocích řek, Březná, Moravská Sázava a Moravy dochází k dosahování zvýšených stupňů povodňové aktivity a do míst s možným nebezpečím byly vyslány postupně jednotky dobrovolných hasičů Hoštejn, Zvole a Nemile. Hasiči zde provádí monitoring toků.

V některých místech dochází k menším rozlivům do polí. Situace by se měla zlepšovat, na Šumpersku aktuálně neprší.O situacích na tocích také operační středisko preventivně informovalo starosty jednotlivých obcí.

Po dosažený zvýšených stupňů povodňových aktivit i nadále monitorovali hasiči místa s možným nebezpečím. V Bludově se díky ustálení srážek a rychlému poklesu vody vystavěla zábrana pouze pomocí betonových zátaras.

V souvislosti se zvýšením hladin toků preventivně hasiči v Uničově pročistili místní jez. Pročištění kanalizace na žádost starosty také provedli hasiči z Rudy nad Moravou.

Čerpat vodu ze zaplaveného sklepa vyrazila jednotka dobrovolných hasičů Velké Losiny.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Ústecký kraj

Hasičské jednotky vyjely v Ústeckém kraji k několika událostem způsobeným rychlým táním sněhu. Hasiči převážně čistili koryta a česla potoků a kanalizace.

V okresu Chomutov vyjely jednotky do Strupčic, kde se vyléval potok z břehů.

V okresu Děčín vyjely do Labské Stráně, kde čistili hráz rybníka. Pod hotelem Praha byla silnice zaplavena, hasiči čistili kanálové vpusti. Při dalších zásazích čistili hasiči koryta potoků, kanálové vpusti a odstraňovali spadlé stromy. V okresu Teplice v obci Proboštov hasiči pročistili koryto potoka.

Na tísňovou linku 150 byla po páte hodině ranní ohlášena po vydatném dešti ucpaná kanalizace a následné zatopení jílovských papíren, hlavní silnice a zastávky autobusu. Na místo okamžitě vyrazila jednotka dobrovolných hasičů Jílové – Modrá, která zjistila velké množství vody, která neustále přiteká a ohružuje řidiče a majetek na Teplické ulici.

V zatopeném areálu došlo také ke zřícení opěrné zdi. Na místo také přijela profesionální jednotka z Děčína, pracovníci místního hospodářství, městská a státní policie. Provoz z důvodů odklízecích prací je stále řízen kyvadlově policií ČR.

Pondělí 12. ledna

V 11:29 hodin čepala jednotka HZS ÚK ze stanice Klášterec nad Ohří a dobrovolná jednotka z Klášterce nad Ohří vodu z laguny vodoteče ucpané balíkem sena na křižovatce silnic z Kadaně na Vejprty a Klášterec nad Ohří. Hasiči nasadili pět plovoucích čerpadel. Silnice byla uzavřena. V 14:06 se podařilo vodu odčerpat. Balík sena odstranil bagr.

Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Karlovarský kraj

Rozvodněná řeka Ohře komplikuje práci hasičů v horní a středním toku. Hlášeny jsou lokální případy zatopených sklepů a komunikací.

Čtěte také: V Po ztraceném vodákovi pátrali desítky hasičů z Karlovarského i Ústeckého kraje.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Liberecký kraj

V 10:47 hasiči v Novém Boru odčerpávali vodu ze sklepa rodinného domu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Sdílet