Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr zaměstnal hasiče v několika krajích, vyjížděli k popadaným stromům i utrženým střechám

Jak předpovídala výstraha vydaná Českým hydrometeorolo­gickým ústavem, přehnal se přes několik krajů silný nárazový vítr a přibližně od půlnoci zaměstnával hasiče.

Šanov

Během dne a noci vyjížděli hasiči celkem k 771 technickým pomocem, což je pětkrát víc než je dlouhodobý denní průměr. Z nich valnou většinu tvořily zásahy, kdy hasiči likvidovali následky silného větru. Nejvíce zásahů bylo ve Středočeském kraji, dále na Vysočině, Jihočeském a Plzeňském kraji.

Jihočeský kraj

První jednotka vyjela ke spadlému stromu devět minut po jedné hodině ranní do Loučovic na Českokrumlovsku. Do osmé hodiny ranní pak hasiči zasahovali u necelých dvou desítek událostí. Všechny zásahy se týkaly odklízení stromů, které popadaly na komunikace.

Nejvíce stromy bránily provozu na silnicích na Českokrumlovsku, a to ve Frymburku, Horní Plané nebo v Malšíně, hodně práce měli také hasiči na Prachaticku, například v Horní Vltavici, Směděči, Lenoře nebo u Hrabic.


Přes den se pak vítr na jihu Čech relativně uklidnil. Foukat pak začal znovu až po 13. hodině. Od té doby hasiči zasahovali u dalších téměř dvaceti událostí.

Vítr opět především lámal stromy, jednotky zasahovaly na silnicích na Táborsku u obcí Hrnčíře, Strkov a Stádlec, na Českobudějovicku v Ševětíně, ve Zlivi a v Hluboké nad Vltavou či na Jindřichohradecku v obcích Mláka, Slavonice a Horní Skrýchov.

V 14:07 hodin byla svolána jednotka SDH obce Planá nad Lužnicí, aby v obci Strkov zajistila větrem posunutý altán. Spadané stromy komplikovaly dopravu nejvíce na Strakonicku, kde hasiči zasahovali na sedmi místech (například v Přešťovicích, Horním Poříčí nebo Mečichově).

Přímo ve Strakonicích v Lidické ulici spadlý strom poškodil dva osobní automobily. Událost na místě společně s hasiči řešili také policisté.

Silný vítr se v navečerních hodinách přehnal také přes Českobudějovicko a lámal stromy například v Hrdějovicích nebo na Hlincově Hoře. Komplikaci v silničním provozu pak způsobil velký strom, který spadnul na vozovku v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Jeho rozřezání a postupné odklízení bylo pro zasahující hasiče náročné, policisté mezitím silnici v místě nehody uzavřeli a stanovili objízdnou trasu přes obec Srubec.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Padající stromy, vyvrácený billboard a poškozené střechy odpoledne zaměstnaly jihomoravské hasiče. Záchrana koně v Kojátkách, zaklíněná osoba pod tramvají i to patří k výčtu dnešních událostí. Pokud přičteme dopravní nehody, požáry a úniky nebezpečných látek, které dnes hasiči likvidovali, dostaneme sumu 81 událostí (k 21. hodině).

Během dne zasahovali hasiči zejména u událostí způsobených silnými poryvy větru. Z celkového počtu událostí to bylo právě v jednapadesáti případech. Většinou hasiči odstraňovali popadané, nebo pádem hrozící stromy, jako například na okraji obce Židlochovice ve směru na Vojkovice, kde se zřítila vzrostlá větev na projíždějící automobil.

V Brně na ulici Kounicova se zlomil vzrostlý topol a opřel se o budovu vysokoškolských kolejí. Hasiči strom odstranili za využití automobilového žebříku a vyprošťovacího automobilu. Ve třech případech hasiči zasahovali u poškozených střech. V obci Šanov vítr doslova odfoukl střechu domova pro seniory. Hasiči evakuovali 40 osob a zajistili střechu proti dalšímu pádu. Majitel domu si na opravu povolal odbornou firmu.

Nejvíce událostí ve spojitosti se silným větrem bylo v okrese Blansko (18), dále pak v okrese Brno-venkov (15), Brno-město (9), Znojmo (4) Břeclav a Hodonín (2) a nejméně událostí bylo na Vyškovsku.

Během dne hasiči dále řešili 3 požáry, 12 dopravních nehod, 12 technických pomocí a 3 úniky nebezpečných látek. Běžný denní průměr činí 25 událostí, ten byl během dnešního dne překročen více než třikrát.

Šanov

David Jirouš
HZS Jihomoravského kraje

Královéhradecký kraj

Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů řešili v souvislosti se zhoršenými povětrnostními podmínkami během noci z neděle na pondělí zhruba dvacet událostí, nejvíce v Hradci Králové a okolí, dále na Trutnovsku a Rychnovsku. Zpravidla se jednalo o odstraňování stromů a větví spadlých na pozemní komunikace.

V centru Pece pod Sněžkou došlo k rozlití potoka a voda vnikla do několika domů. Hasiči z místní dobrovolné jednotky museli nejprve kolem půlnoci a později znovu před čtvrtou hodinou ranní odstranit nahromaděné plovoucí nečistoty na česlech potoka a uvolnit propust tak, aby se voda vrátila do koryta.

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku se na jednom z domů ve Vrchlického ulici zčásti uvolnila veliká reklamní plachta o rozměrech zhruba osmkrát osm metrů a hrozila pádem. Hasičům se podařilo plachtu včas sundat.

Při nočních zásazích naštěstí nedošlo k žádnému zranění na straně veřejnosti ani u zasahujících hasičů.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradec­kého kraje


V odpoledních hodinách vyjížděli hasiči PS Dobruška společně s hasiči z JSDH České Meziříčí k sundání plechu ze střechy hostince. Plech odlétl ze sýpky cukrovaru v Českém Meziříčí, kterou poškodil prudký poryv větru. Největší kus zůstal ležet pod silem a jen menší kus se dostal přes silnici na hostinec.

České Meziříčí

Liberecký kraj

Jak předpovídali meteorologové, v noci dorazil do České republiky silný nárazový vítr s deštěm a nevyhnul se ani Libereckému kraji. Po druhé hodině ranní začali hasiči vyjíždět k technickým zásahům a do sedmé ráno měli za sebou již 18 událostí.

Jako první byli voláni ve 2:20 hodin profesionálové z Liberce do Dlouhého Mostu, kde majiteli ulítla plechová garáž a obával se, aby nebyla na rychlostní komunikaci. Hasiči společně s PČR garáž našli zhruba 200m od této silnice, odtáhli kusy plechů a provedli zabezpečení.

Mnoho dalších zásahů v Libereckém kraji se týkalo popadaných stromů, hasiči je odstraňovali například ve Vratislavicích nad Nisou, v Roztokách u Semil, Jesenném, Poniklé, na Jablonecku v části obce Haratice nebo obci Pulečný. Stromy bránily provozu také na komunikacích na Českolipsku, hasiči museli do části obce Šidlov, Srní potok, Zákup či Doks.

Ve 2:29 hodin byly přivolány 2 jednotky hasičů do domova důchodců ve Sloupu v Čechách, kde silný vítr utrhl plechovou střechu. Hasiči zajistili utrženou část střechy a odstranili volné kusy, které by mohly někoho ohrozit. Personál společně s hasiči provedli evakuaci dvaceti lidí do vedlejšího objektu.

Turnov, u domova seniorů

Od 2:20 hodin jsou na nohou a do dnešní 14. hodiny mají za sebou již 43 technických událostí. Popadané stromy během dopoledne zaměstnaly hasiče na Liberecku ve Vesci, Českém Dubu, na Jablonecku pak zasahovali hasiči Lučanech nad Nisou či Jenišovicích.

Odpoledne mají plné ruce práce hlavně hasiči na Semilsku, stromy ležely v části obce Dolní Sytová, v Poniklé, Benešově u Semil, Tatobitech, Stružinci, Košťálově. Přímo na přechod pro chodce spadl vzrostlý strom v Turnově mezi školami a domovem pro seniory. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Ve 13:24 hodin byly volány 2 jednotky hasičů do Harrachova (části obce Nový Svět), kde narazil vlak do stromu. Hasiči již v oznámení byli informováni o tom, že se událost obešla bez zranění.

Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Přečtěte siÚterní sněžení ochromilo dopravu a zaměstnalo hasiče v celé republice

Moravskoslezský kraj

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí 30. 3. 2015 odpoledne v Bílovci (okres Nový Jičín) u pádu střechy dvoupodlažního obytného domu na Slezském náměstí o rozměrech 15 × 10 metrů. Střecha nikoho nezranila, poškodila nebo její úlomky celkem 4 auta, zaparkovaná na náměstí.

Překvapivě silný poryv větru poničil v Bílovci hned několik komínů, střešních oken a shrnul velkou část plechové střechy nad kinem v Zahradní ulici. Na Slezském náměstí mimo jiné dokázal posunout o 14 metrů po kamenné dlažbě neukotvený dřevěný prodejní stánek o půdorysu 3 × 3 metry.

V celém Moravskoslezském kraji, především v Ostravě, vyjížděli hasiči během pondělního odpoledne k pořezání a odstraňování jedné desítky vzrostlých stromů. Jeden strom spadl na železniční trať u Vítkova (okres Opava) ve směru na Odry a trať musela být uzavřena. Nemám informace o zranění osob.

Na bílovecké Slezské náměstí vyjely v pondělí před půl druhou odpoledne dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci a Ostravě-Zábřehu, včetně automobilové plošiny AP 27 na podvozku Tatra 815 z Bílovce, společně s nimi zde zasahovala jednotka dobrovolných hasičů z Bílovce.

Bílovec

První skupina hasičů odklízela nahoře zbytky střechy a cihly ze zničeného komína, také provizorně části střechy zpevňovala pomocí desek. Druhá skupina se dole na náměstí pustila do rozřezávání a odklízení masivní plechové krytiny. Vítr sundal a poničil jak střechu dvoupodlažního obytného domu, kde naštěstí nikdo nebyl, včetně dvou komínů, tak i boční štítové stěny okolních domů v řadě i s komínem.

Automobilová plošina ze stanice HZS MSK v Bílovci přejížděla během pondělního odpoledne na více míst na Slezském náměstí a hasiči uklízeli na střechách jak zbytky komínů, tak části větrem rozbitých střešních oken. Pak přejela do Zahradní ulice na provizorní zpevnění několikametrového kusu plechové krytiny na budově zdejšího kina.

Před 21. hodinou byl ukončen poslední pondělní zásah v souvislosti s poryvy silného větru. Celkem jich bylo 52 a nemám dosud informace, že by u některého z nich byla evidována zraněná osoba.

Profesionální a dobrovolní hasiči vyjeli na území Moravskoslezského kraje během odpoledne a večera celkem ke 44 událostem, týkajícím se větru, od rána do cca 8:00 hodin k dalším 8 událostem. Mezitím byla zhruba čtyřhodinová klidová pauza. Jeden výjezd mohl znamenat i více odstraňování stromů a větví.

Šlo hlavně o odstraňování spadlých nakloněných stromů a větví, z toho 2× mezi Odrami a Vítkovem skončil strom na železniční trati, několikrát šlo o poničenou střechu.

Z celkových 52 zásahů hasiči nejvíce vyjížděli na Opavsko – 19×, 13× na Ostravsko (okres Ostrava-město), 9× do okresu Nový Jičín, 6× na Bruntálsko, 4× na Karvinsko a 1× do okresu Frýdek-Místek.


Profesionální a dobrovolní hasiči vyjeli na území Moravskoslezského kraje během dnešního odpoledne celkem k 33 zásahům, týkajícím se větru, od rána do cca 8:00 hodin k dalším 8 událostem. Mezitím byla zhruba čtyřhodinová klidová pauza. Zásahy se zatím vyhnuly okresu Frýdek-Místek.

Šlo hlavně o odstraňování spadlých nakloněných stromů a větví, z toho 2× mezi Odrami a Vítkovem skončil strom na železniční trati, 2 x šlo o poničenou střechu.

Z celkových dnešních dosavadních 41 zásahů hasiči nejvíce vyjížděli na Opavsko – 17×, 10× na Ostravsko (okres Ostrava-město), 6× do okresu Nový Jičín, 5× na Bruntálsko a 3× na Karvinsko. (FM – 0×).

31. 3. 2015 Na téměř tři desítky událostí stoupl počet zásahů jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů v souvislosti se silnými poryvy větru. K zásahům začali hasiči vyjíždět hodinu před polednem. Dnes večer se situace v Moravskoslezském kraji uklidnila.

Hasiči hlavně uklízeli a řezali vyvrácené a nebezpečně nakloněné stromy a silné větve, hlavně nad silnicemi a chodníky. Několikrát museli provizorně přibíjet ke střešním konstrukcím uvolněné plechy. Užitečným pomocníkem jim byla výšková technika – automobilové plošiny a automobilové žebříky.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

Nejhorší situace byla na Olomoucku (19 událostí), Přerovsku a Šumpersku (shodně po 4 událostech), na Prostějovsku (3 události) a na Jesenicku hasiči neřešili v souvislosti se silným větrem žádnou událost.

V Babicích na Šternbersku hasiči zajišťovali utrženou asi polovinu střechy rodinného domu, která skončila na drátech elektrického vedení. Střechu hasiči provizorně zakryli plachtami, které zajistil majitel. Foto z místa události najdete na konci tiskové zprávy.

Stromy padaly nejvíce v Bělkovickém údolí a v katastru obce Hlubočky. V Bělkovickém údolí pracovali hasiči více než osm hodin. Jak profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci, tak také dobrovolné jednotky z okolí si doslova klestili cestu z obou stran komunikace. Hasiči museli pokácet desítky stromů, aby silnici zprůjezdnili. Na místě také pomáhala výšková technika. Hasiči spolupracovali se Správou silnic Olomouckého kraje a energetiky, protože padající stromy zničily dráty elektrického vedení.

V katastru obce Hlubočky byla nejhorší situace přímo v lese a v chatové oblasti. Hlavní komunikace ve směru na Hrubou Vodu byla průjezdná. V lese však došlo k polomu v délce asi 100 m, kdy silný vítr pokácel všechny stromy. Neprůjezdné byly i boční komunikace vedoucí k chatkám. Několik stromů také spadlo na chatky a rekreační objekty, zavalen byl také jeden osobní automobil. Do řešení celé situace se kromě hasičů zapojil také starosta obce, městská policie a Policie ČR. Řešení celé situace bude probíhat i dnes, tj. v úterý 31. března 2015. Podle informací zasahujících hasičů na místě nefungovala elektřina. Hasiči na místě pracovali téměř pět hodin.

V průběhu večera hasiči dále řešili několik uvolněných plechů na střechách (Olomouc-Lazce, Hanušova) a padající tašky ze střechy (Přerov, Svépomoc). Podle našich informací nebyl při událostech nikdo zraněn.

Zábřeh

31. 3. 2015

V souvislosti s větrem řešili hasiči v Olomouckém kraji do 13:00 hodin jedenáct událostí. V deseti případech se jednalo o ojedinělé popadané stromy, v jednom případě (Olomouc, Lazecká) vyjeli hasiči k uvolněné střešní krytině. S majitelem se dohodli, že si ji připevní sám, jednotka tedy nezasahovala.

Hasiči v Olomouckém kraji v průběhu odpoledne a večera (od 13:00 hodiny do 20:30 hodiny) vyjížděli k dalším 35 událostem, které měly souvislost s větrem. Jednalo se převážně o popadané stromy a větve na komunikace, v obci Kladky na Prostějovsku se uvolnila lepenka na hospodářské budově, v Lutíně na Olomoucké ulici se uvolnily plechy na střeše.

Nejvíce výjezdů hasiči zaznamenávají v současné chvíli (mezi 20:00 a 20:30 hodinou), kdy se nad Olomouckem, Šumperskem a Přerovskem přehnal silný vítr. Těchto výjezdů je asi dvacet a další hlášení o popadaných stromech stále přichází na naše operační středisko. V terénu jsou profesionální hasiči z Olomouce, Přeova, Lipníku nad Bečvou a Šumperku a spousta dobrovolných jednotek.

Hasiči zasahovali odpoledne v Olomouci také u jedné kuriozní události. Ze stromu stojícího poblíž výškové budovy sundávali plastovou židličku, která pravděpodobně někomu uletěla z balkonu. Židlička byla ve výšce asi 6. patra a hasiči ji sundali dolů pomocí výškové techniky.

Vladimíra Hacsiková
HZS Olomouckého kraje


12:24 hodin – Zábřeh – plechovou zastávku posunul silný vítr na komunikaci. Hasiči ji za spolupráce s místním traktoristou vrátili zpět na místo. Při zásahu asistovala Městská policie Zábřeh.

12:35 hodin – Babice – zásah na utrženou asi polovinu střechy rodinného domu stále pokračuje, hasiči si na pomoc vyžádali výškovou techniku.

12:42 hodin – Bělkovice – Lašťany – popadaných několik desítek stromů na komunikaci, na místo míří další hasiči s motorovými pilami a řetězy.

13:06 hodin – Hlubočky – popadaných několik desítek stromů na komunikaci a chatky směr Hrubá Voda.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Plzeňský kraj

Hasiči v Plzeňském kraji od půlnoci do sedmi rána vyjeli ke zhruba ke dvěma desítkám událostí, které souvisejí s nepříznivým počasím, které v Plzeňském kraji panovalo. Nejhorší situace byla na Domažlicku, Klatovsku a Tachovsku.

V Lomu u Tachova odnesl vítr plechovou střechu z bytovky. Část střechy odlétla cca 100 metrů daleko, poškodila dvě osobní auta a lehce i další budovy. Na místo byly povolány jednotky HZS Tachov a místní SDH.

Nebezpečný prostor vyznačili hasiči páskou vstup zakázán a provizorně zabezpečili uvolněné plechy pomocí dřevěných trámů. Hasiči evakuovali z budovy 26 osob všech věkových kategorií. Nikdo z nich nebyl zraněn, náhradní ubytování zajistil starosta obce.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Ústecký kraj

Na linku tísňového volání bylo v 6:35 oznámeno, že na dráty elektrického vedení u Verneřic spadl strom. Na místo vyjela jednotka HZS ze stanice Děčín a dobrovolná jednotka z Verneřic. Hasič našli strom opřený o telefonní vedení za Verneřicemi. Na místo byl povolán technik O2. Hasiči strom rozřezali a z vedení odstranili v 9:01.

V 11:54 byl oznámen pád stromu v Sukově ulici v Šluknově. Na místo vyjela jednotka HZS ze stanice Šluknov. Strom srazil dráty elektrického napětí a poškodil zaparkované auto. Hasiči strom rozřezali a odstranili.

Ve 12:15 jednotka HZS ze stanice Děčín vyjela do Kaštanové ulice v Děčíně, kde vítr sroloval plech na střeše budovy Policie ČR. Hasiči odtrženou měděnou krytinu 5×5 m rozřezali a odstranili ze střechy budovy.

Ve 12:17 byl na linku tísňového volání hlášen uvolněný plech na střeše budovy v Riegrově ulici v Děčíně – Novém Městě. Na místo vyjela jednotka HZS ze stanice Děčín. Z římsy visel 1 metr dlouhý plech. Hasiči ustavili automobilový žebřík a plech odstranili.

Ve 14:20 byl nahlášen padlý strom strom v celé šířce vozovky na silnici z obce Blažim ve směru na Vídovle. Na místo byla vyslána jednotka SDH Postoloprty, která provedla odklizení stromu z vozovky.


Od 15:43 do 16:23 bylo v Ústeckém kraji nahlášeno dvanáct událostí – na Ústecku (2), Děčínsku (2), Lounsku (6) a Chomutovsku (2) – spojených se silným větrem.

Šlo o spadané větve, vyvrácené a nalomené stromy a uvolněné plechy na budovách. V Ústí nad Labem byly hlášeny uvolněné plechy na střeše domu ve Vlatířově. U Hřivic na Lounsku spadl strom přes koleje.

V Lounech se uvolnily plechy na střeše hotelu Union. V Hrušovanech na Chomutovsku vítr shodil střechu garáže. V Masarykově ulici v Žatci padaly tašky ze střech domu.

---

31. 3. 2015

Od 13:00 do 17:47 bylo nahlášeno 68 událostí v Ústeckém kraji souvisejících s větrem nebo zatékající vodou. V okresu Chomutov to byly 4 události. V Pernštejně spadl strom na střechu rodinného domu, další stromy spadly na komunikace v Chomutově a Radenově. V okresu Děčín bylo hlášeno 31 událostí. V Králosvství, Dolních Křečanech a Rumburku tekla voda do sklepů. Hasiči odstraňovali vyvrácené stromy v Dolních Křečanech, Varnsdorfu, Jetřichovicích, Starém Šachově, Jiříkově, Dolních Habarticích, Děčíně, Velkém Sněžníku, Rozbělesech, Studánce, Dolním Falknově, Krásné Lípě. Utrženou střechu zabezpečovali hasiči v Lodní ulici v Děčíně. V okresu Litoměřice bylo hlášeno 12 událostí. Ve Školní ulici ve Štětí utrhl vítr 10 fotovoltaických panelů, v Chudoslavicích visel sloup na drátech napětí, utržená střecha na budově bývalých mrazíren v Litoměřicích, spadané stromy v Brňanech, Rochově, Radouni, Litoměřicích, Staňkovicích, Budyni nad Ohří.

V okresu Louny 6 událostí. Hasiči upevnili utrženou střechu v Postoloprtech, a odstranili spadané stromy na komunikace v Očichově, Bílenci, Vroutku a Rané. V okresu Most tři události. Hasiči zabezpečili plechovou střechu v Chudeříně, odstranili popadané stromy u Mníšku a Lomu.V okresu Teplice 16 událostí. Vítr utrhl solární panely ze střech paneláku v Trnovanech, plechy na střeše v ulici Josefa Sudka v Teplicích, plechy ze střechy budovy v Spojenecké ulici v Teplicích odstraňovala lezecká skupina, hasiči odstranili plechy ze střechy domu na sídlišti v Krupce. Na dalších místech odstraňovali popadané stromy a pročisťovali odtoky kanálů. V okresu Ústí nad Labem 11 událostí. Hasiči zajistili utrženou lepenku na budově VOZP v Ústí nad Labem. Uvolněný plech nad stříškou balkonu na Severní Terase. Uvolněné plechy na střeše v malířském koutku na Střekově. Zabezpečovali utrženou střechu v Chuděrově, utržené plechy na střeše domu na Špitálském náměstí v Ústí nad Labem.

Lukáš Marvan a Michal Hrdlička
HZS Ústeckého kraje


V 16:29 byla jednotka Cítoliby společně s profesionálními kolegy z Loun vyslána k odstranění poškozené lávky ze střechy rodinného domu v ulici Pudlovská. Lávku hasiči z automobilové plošiny úspěšně odstranili.


Do okrajové části Dolního Podluží vyjeli před sedmnáctou hodinou místní dobrovolní hasiči společně s pracovníkem ČEZu k nahlášenému spadlému stromu.

Jak bylo na místě zjištěno, vzrostlá bříza vlivem větru a podmáčených kořenů spadla a zůstala viset na elektrických drátech. Z plošiny si s horní částí stromu poradil pracovník energetické firmy, zbytky dřeva z komunikace zlikvidovali hasiči.

Dolní Podluží

Kraj Vysočina

V průběhu dne zasahovali hasiči na Vysočině u více než šesti desítek událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Bez komplikací se neobešel ani provoz na železnici.

Problémy zapříčinily padlé stromy například na trati u Želivce na Žďársku nebo u Okrouhlice na Havlíčkobrodsku. Na Štefánikově náměstí v Jihlavě padl strom na dvě zaparkovaná osobní vozidla. Událost se naštěstí obešla bez zranění osob. Silný vítr poškodil a strhl také několik střech domů.

Velké problémy způsobil například v Bystřici nad Pernštejnem, kde na ulici Spojovací výrazně poškodil střechy hned na dvou domech. Nejvíce zásahů v souvislosti s počasím evidujeme na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Nejméně naopak na Třebíčsku.

Největšímu náporu výjezdů čelili hasiči v průběhu včerejších odpoledních a podvečerních hodin. Noc z pondělí na úterý byla již klidná a zasahovat hasiči museli pouze u dvou popadaných stromů. Aktuálně nemáme v kraji hlášené žádné další popadané stromy.

Petra Musilová
HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Stačilo několik minut od okamžiku, kdy se nad některé části kraje přihnal silný vítr a na operačním středisku krajských hasičů přijali operátoři první žádosti o pomoc našich jednotek.

Jako první vyrazili v 15:01 hodin profesionální hasiči centrální stanice Zlín do městské části Louky, kde došlo k pádu stromu na troleje a kabinu kamionu. Po vypnutí proudu v troleji se hasičům spolu s pracovníky dopravního podniku podařilo strom rozřezat a jeho zbytky uklidit mimo komunikaci.

Minutu po výjezdu zlínských hasičů vyjela na místo další hlášené události jednotka profesionálů ze stanice Uherský Brod. Na parkovišti u podniku Slovácké strojírny,a.s. došlo k vyvrácení stromu na dvě zaparkovaná vozidla. Hasiči provedli ořezání větví tak, aby mohla být obě vozidla vyproštěna. Odstranění kmene pak zajistil majitel parkoviště.

V 15:03 hodin vyslal operační důstojník znovu hasiče z centrální stanice, které posílil i jednotkou hasičů města Zlína. Na ulici Zálešná došlo k odtržení části střešní krytiny rodinného domku. Profesionální hasiči lezci se pomocí žebříku dostali na střechu, kde část uvolněných plechů zajistili a část strhli ze střechy. Po odstranění nebezpečí bylo místo předáno majiteli.

K poškození další střechy došlo na ulici Svárovec ve Zlíně – Malenovicích. Na místě hlášené události zasahovala od 15:13 hodin jednotka profesionálních hasičů ze stanice Otrokovice.

Hlášení o stromu blokujícím komunikaci u obce Tlumačov na Zlínsku bylo přijato v 15:10 hodin. Jeho odstranění provedli hasiči místní dobrovolné jednotky.

Popadané větve také blokovaly komunikaci z Napajedel na Otrokovice. Odstranění větví a zprůjezdnění komunikace provedli otrokovičtí profesionální hasiči v 15:20 hodin.

K poslednímu ze zásahů byli v 15:18 hodin vysláni profesionální hasiči v Kroměříži. Na ulici Resslova došlo vlivem silného větru k pádu části štítové stěny stodoly. Spolu se zdivem se zřítila i část střechy. Spolu s dobrovolnou jednotkou, kterou si velitel zásahu nechal na místo povolat jako posilu, provedli hasiči rozebrání a stržení zbytku střechy, tak aby nedošlo k dalšímu samovolnému pádu a ohrožení okolí.

Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet