Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do havarijního cvičení v Dukovanech se zapojili i hasiči, prováděli dálkovou dopravu vody

V brzkých ranních hodinách čtvrtku 11. června 2015 vypuklo svým rozsahem jedno z největších letošních cvičení havarijní připravenosti personálu Jaderné elektrárny Dukovany.

Budíčkem ve 4:00 hod. ráno byl pro sloužící členy Havarijního štábu JE Dukovany telefonát povolávající je do elektrárny k řešení víceblokové mimořádné události, pro kterou byl tentokrát zvolen scénář ztráty chladiva v primárním okruhu 2. reaktorového bloku, snížení hladiny chladicí vody v bazénu skladování použitého paliva na 4. reaktorovém bloku, a to vše doprovázeno úplnou ztrátu dodávek elektrické energie.

Vážnost celému průběhu cvičení dodávalo houkání sirén, hlášení v závodním rozhlase i přítomnost několika pozorovatelů z řad specialistů elektrárny i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Pro účely cvičení zašla situace až tak daleko, že po 6 hodinách vzniku poruchy na 2. bloku došlo k výbuchu nahromaděného vodíku a následnému uvolnění radioaktivních látek do okolí.

Do řešení problému s únikem vody z bazénu skladování byla zapojena jednotka dukovanských hasičů, která provedla simulované doplňování pomocí dálkové dopravy vody. Paralelně s tím proběhl pokus o zajištění dodávek elektrické energie ze záložních zdrojů pro zařízení důležitá z pohledu jaderné bezpečnosti.

Přečtěte siHasiči v Jaderné elektrárně Dukovany disponují jedinečným hadicovým automobilem na podvozku Econic

V letošním roce se jedná již o 7 cvičení z celkových 10, která jsou na letošní rok naplánována. Toto cvičení je svým rozsahem i délkou více jak sedmi hodin největším cvičením, při kterém probíhá ukrytí několika set zaměstnanců. Cvičení se neúčastní provozní personál zajišťující řádný provoz a ostrahu elektrárny ani pracovníci vykonávající činnosti na výstavbě nových ventilátorových chladicích věží.

I přesto, že je pravděpodobnost, že všechny tyto události nastanou současně, velmi malá je vhodné tyto situace formou připravených scénářů procvičovat. Z důvodu využití zvukové signalizace při cvičení byli o jeho konání informování zástupci okolních obcí, abychom předešli případným obavám obyvatel žijícím v regionu elektrárny.

Ing. Jiří Bezděk, tiskový mluvčí ČEZ, a. s., Jaderná elektrárna Dukovany
Sdílet