Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Světových policejních a hasičských hrách v Americe vlály české vlajky, vybojovali jsme tři medaile v disciplíně Ultimate Firefighter

Ve středu začala na Světových policejních a hasičských hrách královská disciplína českých hasičů, modifikace TFA – Ultimate Firefighter.

Do boje nastoupili hned tři naši soutěžící. Kromě nich jsme svou pozornost zaměřili i na jediného zástupce Slovenské republiky – Juraje Kopunka, kterému jsme kromě zázemí poskytli i vydatnou fanouškovskou podporu.

V kategorii nejmladších žen bojovala Pavlína Havlenová ze SDH Vladislav. Absolvovala stejnou trať jako muži, tedy celkem čtyři úseky.

První úsek představoval klasiku známou z TFA. Šlo o roztažení hadic a následné svinutí do kotouče a přenesení do cíle.

Na druhém úseku bylo potřeba postavit a vysunout žebřík, vynést na věž hadici v harmonice, vytáhnout na laně hadici v kotouči, našroubovat armaturu na přistavenou cisternu a nakonec zaseknout sekeru do dřevěného špalku.

Třetí úsek spočíval v posouvání závaží kladivem, následném slalomu mezi hydranty a tažení figuríny.

Závěr trati představoval dvojí výběh na věž – poprvé s hadicí v harmonice a podruhé s motorovou pilou.

Pavlína, pro kterou jsou to zde ve Spojených státech vůbec první hasičské hry, se s disciplínou Ultimate Firefighter poprala velice statečně a za neustálé podpory svého velblouda získala bronzovou medaili.

V kategorii mužů nad 40 let nastoupili ostřílení borci z drsného severního výběžku – HZS Ústeckého kraje, stanice Varnsdorf. A oba slavili úspěch. Jan Šeps si svým výkonem doběhl v těžké konkurenci světové špičky pro bronzovou medaili, Josef Kroupa šel jakožto velitel příkladem a dotáhl svůj pokus k dokonalosti – na krku se mu tak po slavnostním vyhodnocení houpala medaile z nejcennějšího kovu – získal bezkonkurenčně zla­to.

Sdílet
Seriál: WPFG 2015: Fairfax