Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči podniku Doly Nástup Tušimice mají druhého Zetrose, dvounápravový kombinovaný automobil vyrobili ve Slatiňanech

Dalším Mercedesem ve vozovém parku tušimických hasičů je kombinovaný hasicí automobil KHA 30 Zetros 4×4. Mercedes-Benz je dodavatelem téměř všech podvozků pro hnědouhelného giganta, který jednotku zřizuje.

Podvozek

Podvozek Mercedes-Benz Zetros 1833 4×4 o rozvoru 4 800 mm je poháněn přeplňovaným šestiválcem o výkonu 240 kW skrze manuální převodovku ZF. Automobil dosahuje maximální rychlosti 90 km/h. Stále poháněna je zadní náprava, pohon přední je připojitelný.

Přečtěte siK podnikovým hasičům Severočeských dolů do lomu Nástup v Tušimicích míří z Kobitu velkoobjemová Tatra Phoenix

Kabina je střední, třímístná, vybavena nezávislým topením Webasto ThermoTop 90.

Nástavba

Nástavba je modulová, třídílná, vyrobená z hliníkových profilů a oplechována stejným materiálem. Mezi přední a zadní skříní na příslušenství je uložena nerezová nádrž na hasiva. Do té se vejdou 4 000 litrů vody a 2 000 litrů pěnidla.

V automobilu je plynové hasicí zařízení se 120 kilogramy oxidu uhličitého se dvěma zařízeními pro rychlý zásah – v předních roletách je na každé straně vozu naviják s hadicí a proudnicí.

Přečtěte siCAS 30 Mercedes Benz Zetros pro HZS Severočeské doly a.s. – Doly Nástup Tušimice je v Česku unikátem

Zdvojený je rovněž naviják s vysokotlakou hadicí pro zásah vodou nebo pěnou v zadních skříních nástavby – na každé straně je k dispozici 60 metrů hadice s pistolovou turboproudnicí.

Na předním nárazníku je uchycen dálkově ovládaný monitor Leader Tornado RC 2000 s možností obsluhy joystickem z kabiny vozu.

Rozměry a hmotnosti

Zetros je dlouhý 8 850 mm, široký 2 550 mm a vysoký 3 180 mm v nezatíženém stavu. Světlá výška je 428 mm, brodivost 1 200 mm.

Provozní hmotnost automobilu je 11 800 kg, užitečná pak 6 200 kg.

Sdílet