Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Kobit již po devatenácté uspořádala Jičínský veletrh, poprvé ukázala Tatru Terra se systémem Cobra pro HZS České republiky

Je již tradicí, že v posledním srpnovém týdnu probíhá na půdě domácí pořadatelské firmy KOBIT výstava komunálních vozidel, silničářských a speciálních nástaveb pod názvem Jičínský veletrh. Letos tomu tak bylo již po devatenácté.

Na toto téma a vůbec prvotní myšlenku vzniku této akce jsme se zeptali generálního ředitele firmy KOBIT, spol. s r.o. Ing. Jaroslava Nožičky:

Někdy v roce 1987 nebo 1988 jsem byl pozván kamarádem na akci „Dny nové techniky“ do Dolného Kubína. Pořadatelem byla okresní správa cest a do areálu cestářů se tenkrát sjelo docela dost techniky a zákazníků.

Líbil se mi ten nápad udělat něco takového doma na dvoře. Když k tomu přičteme, že v roce 1997 jsme po ročním působení v Jičíně chtěli prezentovat některé nové projekty, bylo o důvod víc udělat domácí předváděčku.

V upraveném areálu firmy Kobit si tak mohli návštěvníci prohlédnout v rámci odborné komentované přehlídky leckdy až 112 exponátů. Akce se stává zajímavějším jak pro vystavovatele, tak i pro návštěvníky.

Akční předvádění exponátů je zákazníky velice ceněné a oblíbené. Do Jičína se na tuto akci sjíždí zástupci SÚS, technických služeb měst a obcí, stavebních firem, krajů a obcí a soukromníci z Čech i ze zahraničí.

Poprvé se zde letos veřejnosti představila jedna z třiceti Tatrovek (s novým názvem modelové řady Terra, který po faceliftu nahradil předchozí Terrno) se systémem CCS Cobra, které Kobit dodává Hasičskému záchrannému sboru, jak již z našeho webu víte. My si samozřejmě vozidlo podrobně představíme v jednom z příštích článků naší unikátní rubriky Technika.

Dávno pryč jsou doby, kdy se prezentovaly pouze produkty pořádající firmy. Výstava je hlavně o setkáních, v jejichž rámci se potkávají výrobci a prodejci techniky se svými zákazníky.

V neposlední řadě se tak i prokazuje, že konkurence se může scházet pod jednou střechou a pracovat na společných projektech. Výsledkem je vzrůstající počet vystavovatelských firem, kterých se v Jičíně sejde každý ročník mezi 30 až 40.

Jsem velmi rád, že se nám za 19 let podařilo vybudovat tuto ojedinělou akci. Každým rokem vzrůstá počet zájemců o vystavení strojů v rámci této prezentace a roste i zájem z řad návštěvníků.

dodává Ing. Nožička.

Sdílet