Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor České republiky bude mít na třicítce nových prvovýjezdových cisteren Tatra Terra řezací zařízení Cobra

Firma Kobit realizuje zakázku „Cisternové automobilní stříkačky – vodní paprsek – spolufinancované z IOP“ pro Hasičský záchranný sbor České republiky. Předmětem je dodávka 30 ks cisternových automobilových stříkaček CAS 20/4000/240 – S2T se zařízením pro řezání vodním paprskem.

Stříkačky jsou pořizovány v rámci projektu Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní spolufinancovaného ze strukturálních fondů Evropské unie.

Vozidla na podvozku Tatra Terra dodal hasičům Kobit za 8 439 750 korun za kus. Vysoutěžená hodnota zakázky tak činí 253 192 500 korun.

Podvozková část a nástavba

Cisterna je postavena na tatrováckém podvozku určeném pro kompletaci s hasičskou nástavbou, tedy typu 815 Terra R55 s naftovým přeplňovaným osmiválcem o výkonu 325 kW. Použito je automatizované řazení Norgren.

Modelová řada Terra je výsledkem změny názvů jednotlivých typů Tatrovek. Již v článku z Jičínského veletrhu jsme informovali o přejmenování vozů Terrno na Terra. Kromě názvu byla pozměněna i kabina automobilu – jiná je maska, světlomety, blikače, nárazník a změněna byla i konstrukce uchycení předních dveří.

Maximální celková výška v nezatíženém stavu (bez osádky, požárního příslušenství a hasiva) je 2 930 mm. Automobil je schopen přebrodit klidný tok o hloubce 1 150 mm rychlostí nejvíce 6 km/hod.

Zvláštní výstražné zařízení tvoří dvoudílná rampa Whelen a dvě dvojice LED záblesků, vždy po jednom na kapotě vozu a v zadní části nástavby. Siréna je umístěna pod přední kapotou.

V prostoru rámu podvozku je připraven úchyt pro lanový naviják včetně napájení.


ČTĚTE TAKÉ: Technika Hasičského záchranného sboru spolufinancovaná z Evropské unie

Nástavba vozu

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem ze stejného materiálu.

Pro osvětlení bezprostředního okolí účelové nástavby jsou na obou bocích umístěny tři zdroje bílého neoslňujícího světla, integrované do horních hliníkových speciálních lišt nad roletami. Další dvě světla stejného typu najdeme na zádi.. Všechna jsou v LED provedení.

V nástavbě je osvětlovací stožár se čtyřmi halogenovými světlomety s příkonem po 500 W. Ty je možné zapínat po dvojicích.

Zdrojem elektrického proudu je elektrocentrála GEKO 6400 ED-A/HHBA 230/400 V o výkonu 6,1 kW a s krytím IP 54, umístěna je na výsuvném úchytném prvku ve spodní levé přední části účelové nástavby.

Oranžová blikající světla v provedení LED na zadní části vozu jsou soustředěna do jednoho celku s osmi světelnými zdroji.

Cisterna je osazena lafetovou proudnicí POK o výkonu 3 000 litrů za minutu a dostřiku až 60 metrů.

Přečtěte siProjekt "Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní" přinese hasičům novou techniku téměř za půldruhé miliardy korun

Nádrž na hasivo je tvořena nádrží na vodu (4 000 litrů) a na pěnidlo (240 litrů). Vyrobena je z nerezové oceli. Vodu či pěnidlo z nádrží dopravuje čerpadlo THZ 3000.

Zařízení pro řezání vodním paprskem

Automobil je v levé zadní schráně vybaven zařízením pro řezání vodním paprskem s možností přimísení abraziva CCS Cobra C 360 HLS Kit. Zařízení je určené pro řezání stavebních konstrukcí (zejména materiálů: zdivo, beton, ocel, sklo, pryž, dřevo).

Přečtěte siCold Cut System Cobra je užitečným pomocníkem hasičů, možnosti využití se stále rozšiřují

Zařízení prořízne následující materiály o síle:

  1. beton 150 mm do 90 sekund,
  2. stavební ocel 10 mm do 40 sekund, při řezné rychlosti 40 mm.min-1,
  3. vrstvené skla 10 mm do 30 sekund.

Řezací zařízení je napájeno vodou z nádrže CAS a je poháněno od pohonné soustavy podvozkové části CAS druhým pomocným pohonem přes hydraulické dálkově ovládané čerpadlo. Tlakový zdroj vody zaručuje plynulou dodávku média bez vodních rázů při pracovním tlaku maximálně 300 barů.

Zásobník s abrazivem, průtokový naviják s hadicí o délce 80 m a proudnicí jsou umístěny v levé zadní části účelové nástavby.

Řezací zařízení umožňuje:

  1. současné řezání a hašení, dále hašení roztříštěným proudem vody,
  2. řezání paprskem o šíři 2,3 mm,
  3. s ohledem na požadovanou efektivitu zásahu pracovat s malou spotřebou 58 litrů za minutu,
  4. bezpečnou manipulaci s proudnicí, minimalizující účinky zpětného rázu,
  5. zprovoznění zařízení do 90 vteřin,
  6. kontinuální řezání s příměsí abraziva po dobu 5 minut bez nutnosti doplňování abraziva do zásobníku,
  7. plné odvodnění jako ochranu před poškozením mrazem,
  8. ovládání průtoku vody a přimísení abraziva z obslužného místa v CAS a z proudnice prostřednictvím bezdrátového ovladače, který je s ohledem na případnou potřebu použití dalšího příslušenství od proudnice odnímatelný. Případné dobíjení zdroje ovladače na proudnici je možné v jedné ze dvou zásuvek 12 V, umístěných v kabině osádky,
  9. navíjení hadice na naviják elektrickým pohonem při obsluze jednou osobou, v případě poruchy navíjení ručním pohonem,
  10. plnou funkčnost při případném připojení prodlužovacích hadic do celkové délky 250 m (prodlužovací hadice nebudou součástí dodávky),
  11. současnou činnost řezacího zařízení a požárního čerpadla CAS,
  12. provoz při teplotách v rozmezí –20 °C až +40 °C.

Konstrukce řezacího zařízení umožňuje případné připojení následujícího příslušenství, ale které není součástí dodávky:

  1. proudnice pro hašení těžkou a střední pěnou,
  2. prodlužovací hadice přes rychlospojky,
  3. zařízení pro řezání kruhových otvorů do nádrží s možností odčerpávání obsahu nádrže.

Rozdělení cisteren do krajů

  • 5 ks Olomoucký kraj
  • 4 ks Liberecký kraj
  • 4 ks Královehradecký kraj
  • 4 ks Pardubický kraj
  • 4 ks Zlínský kraj
  • 3 ks Kraj Vysočina
  • 2 ks Jihočeský kraj
  • 2 ks Plzeňský kraj
  • 1 ks Karlovarský kraj
  • 1 ks Ústecký kraj
Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů