Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Rokytnici v Orlických horách dostali novou Tatru, křtem prošel i dopravní automobil Iveco z Olešnice

V Rokytnici v Orlických horách v červenci hasiči slavnostně otevřeli novou zbrojnici. Aby toho nebylo málo, zaparkovala do jejich garáže v sobotu 10. října také zbrusu nová cisternová automobilová stříkačka Tatra. A aby toho ještě nebylo málo, nové auto v Rokytnici pokřtili i hasiči z Olešnice v Orlických horách – konkrétně dopravní automobil Iveco Daily.

Pořízení nových hasičských vozidel, stejně tak jako stavba zbrojnice, je součástí česko-polského projektu „Modernizace integrovaného záchranného systému Orlických a Bystřických hor v souvislosti se vstupem do Schengenského prostoru“. Do projektu jsou zapojeny celkem 3 sbory na české straně a 3 sbory na straně polské.

Slavnostní předání nových hasičských vozidel začalo chvíli po druhé hodině odpolední. Akt zahájil starosta rokytnického sboru pomocí radiostanice, přičemž komunikace mezi základnou a vozidly připravenými k přejezdu z rokytnického náměstí byla přenášena reproduktory mezi hosty.

Jakmile byly posádky připraveny, siréna vyzvala obě vozidla – jak rokytnickou CAS Tatra Terrno, tak olešnické DA Iveco Daily – k přejezdu z náměstí T.G.M. na následný křest, který provedl místní farář Wiesław Kalemba. Celého slavnostního okamžiku se účastnila veřejnost a pozvaní hosté, mezi kterými byli zástupci Hasičského záchranného sboru ČR, zástupci měst a obcí ČR a Polska zařazených v projektu, dále zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, a další významní hosté, jako např. Jiří Horáček z Ministerstva pro místní rozvoj, poslanec Parlamentu ČR Jan Birke, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml, a dále pak zástupci z Euroregionu Glacensis.

Přečtěte siV Rokytnici v Orlických horách byla otevřena nová hasičská zbrojnice, začíná tak další historická kapitola

Součástí dění bylo i předání ocenění starostovi města Rokytnice v Orl. horách Petrovi Hudouskovi, starostovi sboru Petru Buchalovi a veliteli jednotky Petru Fricovi, jako poděkování za dlouhodobý aktivní přístup a spolupráci v rámci projektu.

Po slavnostním uvedení obou zásahových vozidel a proslovech jednotlivých hostů následovala krátká ukázka práce s lafetovou proudnicí na nové cisterně a prohlídky interiéru a vybavení u obou čerstvě pokřtěných vozidel. Pro děti byl připraven dětský koutek, kde nechyběla trampolína a dovednostní uzlovačka, kde se děti učily vázat praktické uzle a smyce.

Pro nejmenší zde byl také k dispozici stánek s tvarovacími balónky, omalovánkami a dalším žádaným zbožím. Pro zájemce byli připraveni průvodci k prohlídce nové zbrojnice. Od 16:00 hod. vše pokračovalo pod taktovkou hudební skupiny SONG až do pozdních hodin.

Co říci na závěr? Rok 2015 se nejen u rokytnických hasičů zapíše do historie zlatým písmem, kdy se jedná o rok plný změn, příjemných změn. Investice do jakýchkoliv záchranných složek je vždy dobrou investicí, dobrovolní hasiči již mnohokrát prokázali a stále prokazují, že jejich existence je pro stát důležitá, má své opodstatnění a jsou to lidé se srdcem, kteří nenechají někoho na holičkách. Aby se nadále i dnes, v době kdy požáry zaujímají jen malou poměrnou část zásahů, mohlo naplnit ono „Bližnímu ku pomoci, vlasti k ochraně“, je neustále potřeba modernizovat a vybavovat jednotky dobrovolných hasičů kvalitním a zejména funkčním vybavením a technikou.

CAS 20 hasičům dodala společnost THT Polička. Podvozek Tatra Terra je poháněn standardním osmiválcovým přeplňovaným motorem o výkonu 325 kW. Nádrže na vodu a pěnidlo mají objem 4 000, respektive 240 litrů.

Jednotka má k dispozici hydraulické vyprošťovací zařízení Holmatro s příslušenstvím, motorovou i rozbrušovací pilu, protichemické oděvy i dýchací techniku.

Vozidlo je vybaveno lafetovou proudnicí, asanační lištou i osvětlovacím stožárem.

Petr Buchal
starosta SDH Rokytnice
Sdílet