Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový zákon o Hasičském záchranném sboru byl schválen Senátem, schází už jen podpis prezidenta

Dnes byl plénem Senátu Parlamentu ČR schválen nový zákon o Hasičském záchranném sboru. K tomu, aby vešel v platnost, vyšel ve Sbírce zákonů, již chybí pouze podpis prezidenta ČR.

Nový zákon o HZS ČR nahradí ten z roku 2000. Za uplynulých 15 let prošel Hasičský záchranný sbor ČR mnoha proměnami a hlavně progresivním vývojem. Hasiči již nevyjíždějí jen k hašení požárů nebo dopravním nehodám. Do jejich činnosti přibyla řada velmi specifických činností.

Přečtěte siPoslanecká sněmovna vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona o Hasičském záchranném sboru

Mezi tyto činnosti patří například ty, které zabezpečuje Záchranný útvar HZS ČR. Ten vznikl 1. ledna 2009 a je předurčen pro řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, živelných pohrom, přírodních kalamit, rozsáhlých požárů a technických zásahů s nutností využití speciální techniky, kterou disponuje.

Tak tomu bylo například při sesuvech půdy na Břeclavsku nebo při převozu munice z areálu ve Vrběticích. Chemické laboratoře HZS ČR se zase efektivně zapojily do řešení methanolové kauzy, kdy na žádost Policie ČR testovaly vzorky.

V novém zákoně je pamatováno i na dobrovolné hasiče, bez jejichž pomoci by si profesionální hasiči svojí činnost nedovedli představit. Jedná se hlavně o investiční dotace, které budou nově moct čerpat všechny jednotky sborů dobrovolných hasičů bez rozdílu a tyto dotace budou nově poskytovány nejen na techniku, ale i na opravu požárních stanic.

A pozitivní změnou je i zavedení možnosti pro bývalé příslušníky sboru nosit uniformu i po skončení služebního poměru.

Současný zákon o HZS tyto úkoly nedefinoval a neobsahoval ani celou řadu dalších právních řešení, která jsou dnes standardem v jiných veřejných sborech. Nový zákon o HZS samozřejmě zachová poslání Hasičského záchranného sboru ČR, kterým je chránit životy, zdraví a majetek, nicméně nově upraví postavení a organizaci sboru a začlení do sebe to, co se v minulosti osvědčilo a to, co je pro efektivní činnost hasičů nezbytné.

Věřím, že změny, které sebou nový zákon o HZS přinese, nejen nastaví systematicky správnou právní úpravu, ale v důsledku zabezpečí lepší služby našim občanů a větší bezpečnost,

říká generální ředitel HZS ČR, brig. gen. Drahoslav Ryba.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet
Seriál: Zákon o Hasičském záchranném sboru