Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezský kraj věnoval dobrovolným hasičům 50 dopravních automobilů, profesionálové dostali výškovou techniku

Novou techniku za více než 314 miliónů korun si ve čtvrtek 21. ledna 2016 dopoledne hasiči slavnostně převzali v areálu ostravského Trojhalí z rukou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka za účasti představitelů jak kraje, tak Hasičského záchranného sboru.

O tom, že kraj hasičům tuto techniku nakoupí, jsme již před časem exkluzivně informovali v samostatných článcích. Plány se tedy dnes staly skutečností.

V garážích 50 dobrovolných jednotek tak zaparkují dopravní automobily DA 15 – L2T na podvozku Mercedes-Benz 516 CDi 4×4 od společnosti WISS Czech, s. r. o., u profesionálů pak šestice automobilových plošin AP 40 Bumar na podvozku Mercedes-Benz Econic 6×2 rovněž od WISS a automobilový žebřík AZ 53 Magirus na podvozku Mercedes-Benz Arocs 6×4.

Moderní vybavenost je důležitým faktorem při zásazích zdravotnických záchranářů, profesionálních i dobrovolných hasičů. Přispívá ke zvýšení provozuschopnosti složek Integrovaného záchranného systému a ke zkvalitnění veřejné služby pro občany.

Například naši hasiči patří k nejlépe vybaveným jednotkám v republice a kraj dělá vše pro to, aby tomu tak bylo i nadále. Mimo jiné jsme jim v minulém roce předali 33 nejmodernějších automobilových stříkaček za téměř 215 milionů korun, které byly spolufinancovány z evropských peněz, Ministerstvem vnitra a z prostředků Moravskoslezského kraje,“

uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Přečtěte siProfesionální hasiči z Moravskoslezského kraje slavnostně převzali 33 nových cisteren a tři technické automobily

S financováním pomohla Moravskoslezskému kraji z 85 % Evropská unie v rámci projektů „Nákup dopravních automobilů pro jednotky požární ochrany“ a „Nákup hasičské výškové techniky“.

Doposud měli naši profesionální hasiči k dispozici výškovou techniku, která dosáhla maximálně do 37 metrů. Pouze jedna plošina má záchrannou výšku 44 metrů a jeden žebřík – už ale zastaralý – 52 metrů. To pro zásahy a evakuaci ohrožených lidí v městské zástavbě nestačí. Proto jsme pro HZS MSK pořídili moderní automobilové plošiny se záchrannou výškou 42 metrů, čímž bude lépe zajištěna bezpečnost obyvatel ve městech s velkým podílem výškových budov.

Situace je markantnější na území krajského města Ostravy, zejména na sídlištích, kde nestačí ani 44metrová záchranná výška. Hlavně tady bude proto sloužit nový unikátní žebřík, který dosáhne do 55 metrů,“

vysvětlil 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.

Jeden dopravní automobil stál 3 842 960 Kč, automobilová plošina 16 665 650 Kč a za žebřík zaplatil kraj 22 567 468 Kč.

Sdílet