Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Teplárny Trmice vyjížděli v roce 2015 celkem ke 139 výjezdům, zasahovali i mimo areál

Během loňského roku absolvovali hasiči z Teplárny Trmice, jejichž profesionální jednotka je součástí Hasičského záchranného sboru klasické energetiky Skupiny ČEZ, 139 výjezdů.

Mimo teplárnu vyjížděli například k opakovaným požárům odpadů, trávy, ale také k požáru vozidla či rozvodny firmy Jotun. Dále kvůli vyprošťování havarovaného vozidla a likvidaci úniku ropných látek. Dispečinkem Integrovaného záchranného systému tak byli vysláni na místa zásahů ve 13 případech.

Teplárenští hasiči mají za sebou i dva výjezdy kvůli zdravotní pomoci v důsledku nevolnosti zaměstnanců na pracovišti. V kolonce u technické či technologické pomoci pak mají celkem 31 pomyslných čá­rek.

Například sem patří měření termokamerou za účelem zjištění závad na technologiích, čerpání jímek, odvětrávání prostor, asistence při sváření či ochlazování násypek uhlí,

říká David Proft, velitel Pobočné stanice požární ochrany Teplárny Trmice Skupiny ČEZ.

Ostatních zásahů, mezi které třeba patřily prořezy křovin a likvidace polomů po silných větrech, odčerpávání vody, plané poplachy a podobně, bylo podle něj dvaadevadesát.


Technická závada, elektrický zkrat ve svorkovnici propojení kabelů, byl pak příčinou jediného požáru v lokalitě teplárny. „Konkrétně se jednalo o požár kabeláže ve venkovní rozvodně 110 kV. Ohnisko se nám podařilo včas lokalizovat a zlikvidovat, aniž by bylo zapotřebí pomoci jiných jednotek IZS,“ dodal k tomu David Proft. Hasiči tak prokázali, že jako profesionálové jsou na svém místě a okamžitě si dokáží poradit s mimořádnými situacemi.

Samozřejmě je to i díky tomu, že v průběhu roku absolvujeme několik prověřovacích a taktických cvičení přímo v lokalitě teplárny. Jednou do roka nás vždy také čeká velké havarijní cvičení, které prověřuje připravenost všech hasičských jednotek Skupiny ČEZ na mimořádné situace.

Námětově se pochopitelně liší dle příslušné lokality. Konkrétně my jsme vloni absolvovali likvidaci kyseliny chlorovodíkové, která unikla netěsností v plášti ze zásobní nádrže v sousedství chemické úpravny vody. Poznatky, které ze cvičení vzešly, byly přitom využity i v dalších lokalitách Skupiny ČEZ, kde se s kyselinami pracuje,

uzavřel David Proft.

Přečtěte siV Teplárně Trmice si hasiči vyzkoušeli zásah při úniku kyseliny chlorovodíkové, zachraňovali i osobu

V pobočné stanici požární ochrany Teplárny Trmice Skupiny ČEZ slouží celkem 25 profesionálních hasičů, včetně velitele. Zcela novou techniku mají k dispozici od července 2014, a to cisternové vozy MB Atego CAS 20 a MB Actros CAS 30 a dopravní automobil Renault Traffic.

Přečtěte siHasiči z Teplárny Trmice mají nové cisternové stříkačky od Mercedesu, Actros a Atego

Samozřejmostí jsou špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Hasiči jsou rovněž odborně proškoleni v poskytování předzdravotní a první pomoci. Pokud zasahují v areálu teplárny, jsou schopni být na místě od jedné do čtyř minut.

Jsou-li vyzváni k výjezdu dispečinkem Integrovaného záchranného systému, dorazí na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Mimo teplárnu přitom zasahují hlavně ve městě Trmice a jeho nejbližším okolí.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Čechy
Sdílet