Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a speleologové cvičili záchranu osob z jeskynních komplexů v Moravském krasu

Uplynulé dva dny patřil Moravský kras jihomoravským profesionálním hasičům a České speleologické společnosti – Speleologické záchranné službě – stanice Morava.

Ve Skalním mlýně se konal odborný seminář zaměřený na záchranu osob z jeskynních komplexů. Teoretická část se uskutečnila v novém vzdělávacím komplexu, zvaném Dům přírody. Praktická část zaměstnání byla na skalním útvaru Kateřinský prst a na dně propasti Macocha.

První den akce patřil členům lezeckých skupin a družstev profesionálního hasičů z Jihomoravského kraje a také členům Speleologické záchranné služby. Záchranáři si zopakovali speciální postupy záchrany v podzemí a odpoledne prvního dne se změřili na praktické procvičení vystrojení kladkostrojů a lanových traverzů, které jsou nezbytné pro transport zachraňované osoby.

Druhý den odborného semináře byl určen pro stálou pracovní skupinu Krizového štábu Jihomoravského kraje a zástupce složek IZS. Na seminář byli pozváni i zástupci Záchranné horské služby Slovenské republiky, kteří se specializují na oblast speleozáchrany. Odpoledne patřilo praktickému výcviku, kdy se procvičila záchrana zraněného speleologa.


Záchrana osob z jeskynních komplexů rozhodně nepatří mezi příliš časté činnosti jihomoravských hasičů. Avšak právě proto je důležité tyto činnosti v různých formách procvičovat. Jde totiž o naprosto specifické postupy. Zásah často trvá několik hodin.

Spolupráce se speleologickými záchranáři je v těchto případech klíčová. V první fázi je potřeba poskytnout zraněnému v podzemí tepelný komfort a současně připravit cestu, kterou bude možné pronést bezpečně a šetrně nosítka až na povrch.

Přečtěte siU Holštejna uvízl speleolog v závrtu, hasičům trvala jeho záchrana víc jak šest hodin

Jeden z problémů, který byl v rámci semináře vyřešen, byla dohoda o nakoupení speciálního komunikačního zařízení Nikola, které umožňuje radiově vysílat několik desítek metrů pod zem. Toto zařízení bylo vyvinuto ve Francii a jeho pořízení vyjde na 200.000 Kč.

Finanční pokrytí přislíbil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Tato moderní technologie zvýší pravděpodobnost úspěšné záchrany zraněné osoby v podzemí.

Sdílet