Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden ze speleologů zkolaboval v jeskyni u Ostrova u Macochy, zachránit se ho nepodařilo

Výzkum v jeskyni u Ostrova u Macochy se proměnil v záchranu jednoho ze speleologů. Hasiči muže v bezvědomí transportovali z jeskyně a předali zdravotnické záchranné službě.

Skupina speleologů prováděla průzkum v jeskyni Nový Lopač. Přístup do jeskyně je skrz 30 m hlubokou a asi metr širokou šachtu. Ve stísněných místech pod sestupovou šachtou zkolaboval jeden ze speleologů. Jeho kolega zavolal na tísňovou linku a začal se srdeční masáží.

Operační středisko vyslalo na místo události místní dobrovolnou jednotku Ostrov u Macochy, profesionální hasiče z Blanska a lezeckou skupinu z Brna. Zároveň aktivovalo Speleologickou záchrannou službu Morava a dobrovolné hasiče z Rudic. Ti zajišťují logistickou podporu právě při záchranně lidí z jeskynních komplexů.

Přečtěte siHasiči a speleologové cvičili záchranu osob z jeskynních komplexů v Moravském krasu

K muži z bezvědomí sestoupili tři hasiči. Pokračovali s masáží srdce, nasadili kyslíkovou terapii a zároveň připravovali muže na transport.

Jeskyňáře se podařilo vytáhnout na povrch během pár minut. Hasiči použili nosítka sked, která umožňují transport ve vertikální poloze, trojnožku a několik mužů z vlastních řad jako nutnou protiváhu.

Přes veškerou snahu všech zasahujících se nepodařilo muže oživit.

David Jirouš
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet