Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z pražských Kunratic vymysleli vlastní způsob uchycení svítilny Led Lenser do nové přilby Dräger HPS 7000

Stejně jako mnoho hasičů, i dobrovolní hasiči z pražských Kunratic řešili odpovídající svítilny na nové přilby Dräger HPS 7000. K původním přilbám Gallet měli buď – dnes ne už moc dobré – „maglajtky“ a nebo neúměrně velké svítilny Peli.

V průběhu roku 2015 hasiči z Kunratic postupně přezbrojili na nové přilby Dräger HPS 7000 a začali řešit nový druh osvětlení. Do jejich podmínek nebylo doporučeno vrchní originální dodávané světlo, proto hledali alternativu v podobě boční lampy.

Firma Dräger sice nabízí asi 2 nebo 3 varianty svítilen, ty ale mají buď nevyhovující uchycení, nebo uchycení přes adaptér, kdy celkově jde o moc velké svítilny, které navíc nemají ani možnost regulace světelného kuželu.

Po doporučení některých kolegů z HZS hl. m. Prahy a zkušenosti velitele jednotky kunratických hasičů ze záchranky padla volba na svítilny Led Lenser.

Zvolen byl nakonec v průměru menší model – Led Lenser TT, který ale zároveň má dobrou svítivost i vlastnosti. Navíc má vylepšenou regulaci světelného kuželu, která není řešena pouhým zasouváním a vysouváním, ale otáčením – jako u známých „maglajtek“. To zamezí samovolné změně světla při dotyku o případnou překážku.

Možnost změny kuželu je velice vhodná, protože příliš neoslňuje, a je možné si nastavit pracovní rozptyl světla. Svítilna splňuje IP proti vodě a je vyrobena z odolných lehkých materiálů. Zvýšení svítivosti zajišťuje odolné lupa sklo. Svítilna má delší výdrž, neboť je napájena 3× AAA baterií, což je zárukou i dobrého výkonu.

Přečtěte siSvítilna LED LENSER P7: Opravdový klenot pro hasiče

Když už hasiči měli jasno jaké svítilny použijí, museli řešit vhodný držák. Nabízelo se několik variant, které různě na webech našli. Nejlepší, nejvhodnější a nejjednodušší variantou se ukázalo použití originálního držáku na kolo, určený přesně pro zvolený typ svítilny Led Lenser.

Držák je vyroben z odolného materiálu směsi gumy a plastu, neboť je tvárný a pružný. O jeho vhodnosti hasiče přesvědčilo použití v extrémním terénu na kolech. Uchycení svítilny je v něm pevné a dá se i aretovat. Když vydrží svítilna v držáku rázy při jízdě terénem na kole, bude vhodná i do hasičských podmínek.

Jednoduše řečeno: celé provedení spočívalo jen ve dvou drobných úpravách – rozmontovat držák na kolo a přichytit jej na přilbu. Držák na kolo se totiž prodává jako dvě objímky spojené proti sobě nýtem. Obě objímky mají plochy upraveny vroubkem pro možnost otáčení.

Nýtek spojující oba díly je tedy nutné odvrtat a použít pouze vrchní díl na svítilnu. Poté jedním šroubkem sundat záslepku z přilby, kde je místo právě pro uchycení svítilny. Tento díl má otvor pro vrut, který se stejným průměrem vrtáku prodlouží skrz záslepku.

V železářství pak hasiči koupili vhodný šroub, podložky a pojistnou matku. V části držáku z kola již otvor byl, jednoduše se tak spojí díly k sobě, vypodloží a přitáhnou pojistnou matkou s gumičkou proti povolování. Je tedy možné s držákem i hýbat pro nastavení výšky světla, aniž by se jakkoliv povoloval. Držák lze navíc stejně připevnit na levou i pravou stranu přilby. Pro náročné jedince je možné mít držáky na obou stranách.

Díky vroubkovanému a adhezivnímu povrchu držáku díl k přilbě krásně přilne a drží. Svítilnou lze otáčet nahoru a dolů, bez potíží ji z držáku vyjmete, neprotáčí se při regulaci světla, nebrání nijak obličejové masce, ani obličejová maska neruší světlo přes kandahár. Svítilna má 2 režimy spuštění a dostatečně velký vypínač je umístěn zezadu těla lampy k pohodlnému spuštění i v rukavicích.

Postupně toto řešení hasiči z pražských Kunratic vyrobili na všech přilbách. Výsledek je pěkný, funkční, praktický i elegantní. Celý set tak vyjde bez slev na 1481,–Kč včetně DPH.

Když se použije originální držáček, princip je vlastně stejný, protože se zmíněná záslepka pouze vymění ze jiný, již upravený díl. Dodávané varianty držáků od firmy Dräger navíc nepodléhají speciálním testům ani vyšší náročností na materiály, proto tak nedochází k žádnému porušování bezpečnostních ani technických prvků nové přilby.

Sdílet