Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči v Drážďanech dvěma vyprošťovacími tanky úspěšně vytáhli loď Albis

Dva vyprošťovací tanky T 72 s obsluhou odjely po pondělní půlnoci do Drážďan, kde měly za úkol vyprostit uvízlou českou loď Albis na Labi, která byla téměř týden podélně opřena o most v centru města a přerušila lodní dopravu.

Jedná se o vyprošťovací tanky, kterými disponuje Záchranný útvar HZS ČR. Obsluhuje je 10 příslušníků záchranného útvaru. Spolu s tanky odjela do Drážďan také dvě doprovodná vozidla a dodávka s vázacími prostředky, v přepravě je doprovodila od hranic německá policie.

Přečtěte siVyprošťovací tank VT-72B se používá i k vlečení havarované nebo poškozené techniky v terénu

Uvedená jednotka byla vyslána na žádost orgánů krizového řízení města Drážďany se souhlasem Ministerstva vnitra Saska, kterou obdrželo MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

20. března

Dopoledne byl v Drážďanech rekognoskační tým v čele s velitelem uvedené jednotky, který se na místě zúčastnil jednání krizového štábu. Zde byl také domluven přesný postup prací pro dokončení vyproštění lodi a nasazení obou vyprošťovacích tan­ků.

21. března 2016 7:30

Celý odřad Hasičského záchranného sboru České republiky je na místě. Byly zahájeny přípravné práce, na každém břehu se do akce chystá jeden z dovezených tanků. Před zahájením samotného vyprošťování bude uzavřeno nejen široké okolí, ale i most samotný. Do operace se zapojí i loď Beskydy.

Přečtěte siTři nové tahače s podvalníky převzal Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru, budou sloužit pro převážení nadrozměrné techniky

21. března 2016 8:55

Na přední část lodi Albis je potřeba provést celkem tři úvazy. Dva jsou připevněny na hasičské tanky a jeden na tažný remorkér Beskydy, který má za úkol loď odtáhnout. Kolem 12. hodiny by mělo být vše připraveno k tomu, aby se tahem za přední část lodi začala loď narovnávat. Poté, co bude odtažena dostatečně daleko od historického mostu, odpojí se úvazy od hasičských tanků a tažný remorkér jí odtáhne dále proti proudu.

21. března 2016 10:20

Oba tanky jsou na svých pozicích, dříve narození by jim mohli téměř říkat okop. Prostory jsou z obou stran ohrazeny, provoz na mostě přerušen. Operaci přihlížejí stovky lidí.

Čeští hasiči provádějí vyproštění na žádost kolegů z Německa, kteří nedisponují tanky. Ty má u sousedů pouze armáda, která se však na tuto činnost nehodí.

Celá operace může na oko vypadat jednoduše, jedná se však o odvrácení rizika návratu lodi zpět k mostu. Pokud by se nepodařilo Albis odtáhnout hned napoprvé a loď by opět narazila do pilířů, mohla by se škoda vyšplhat do desítek milionů korun.

21. března 2016 11:00

Poté, co si u nás na webu POŽÁRY.cz světová média od rána četla o přípravách operace, vyrazily na místo i další štáby. Kromě německých médií nás tak doplnila Česká televize i Český rozhlas a další novináři. Prostor střeží policisté, nechybí ani němečtí hasiči s prvovýjezdovou cisternou, štábním vozidlem nebo záchranná služba.

Velitel zásahu plk. Ing. David Kareš, zástupce velitele Záchranného útvaru HZS ČR, si pro své stanoviště vybral právě ohrožený most. O celé akci tak bude mít po celou dobu vyprošťování jedinečný přehled.

21. března 2016 12:08

Loď Albis byla úspěšně vytažena, celá akce trvala jen 6 minut, vše se obešlo bez komplikací a bez poškození techniky. Fenomenálnímu úspěchu českých hasičů aplaudovaly zástupy lidí, kteří celou operaci se zatajeným dechem sledovali.

Zatímco se pracuje na bezpečném ukotvení lodi, balí hasiči lana a připravují se k odjezdu. Z lodi je na břeh odveze říční policie.

21. března 2016 16:10

Hasiči by se ještě dnes měli vrátit na své základy do Zbirohu a Hlučína, přejeme klidnou a pohodovou cestu.

Sdílet