Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba ocenil spolupráci Pardubického kraje a hasičů, sešel se s hejtmanem

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se dnes sešel s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky brigádním generálem Drahoslavem Rybou. Hovořili především o rozdělování nové státní dotace v celkové výši 250 milionů korun, ale také o podpoře jednotek dobrovolných hasičů či nastavení dotačních titulů v kraji.

Generál Ryba zároveň ocenil dosavadní spolupráci kraje a profesionálních, ale i dobrovolných hasičů a navyšování příspěvků a dotací.

Od začátku jsem byl proti pevnému poměru spoluúčasti jednotlivých krajů, byť jsem avizoval, že se zcela jistě k této výzvě postavíme čelem, což jsme nakonec v poměru dvou šestin celkové částky učinili.

V rámci našeho kraje jsme tak z vlastního rozpočtu podpořili žadatele částkou sedmi milionů korun, přičemž zastupitelstvem kraje bylo schváleno 16 žádostí o příspěvek na dopravní automobil a pět žádostí na rekonstrukci či výstavbu požární zbrojnice.

Vítám informaci pana generála o tom, že v příštích pěti letech by měla být tato dotace zachována v podobné výši i účelu jako letos. Celý systém financování je nutné nejprve stabilizovat, a až poté se můžeme bavit o možném pozměnění určení dotací.

Jsem však přesvědčený, že v příštím roce bude žadatelů daleko více, jelikož na příkladu letošních úspěšných obcí vidí, že je možné dosáhnout na zajímavou dotaci a podstatně tak zlepšit stav zásahové techniky.

uvedl hejtman Martin Netolický

Přečtěte siByly vyhodnoceny žádosti o dotace pro dobrovolné hasiče, celkem jich z republiky dorazilo 914

Hejtman informoval generála Rybu rovněž o krajských dotacích dobrovolným hasičům, ale také o spolupráci s krajskými profesionálními hasiči.

Krajská podpora dobrovolným hasičům funguje formou dotací dlouhodobě a v rámci našeho rozpočtu se snažíme o její navyšování, což je díky dobrému hospodaření rok od roku možné.

uvedl hejtman Netolický

Také připomněl materiální dary v podobě osobních automobilů pro jednotlivá okresní sdružení či nákup překážek a přenosných stříkaček pro požární sport.

Profesionální hasiči obdrželi od kraje v minulých letech termokamery, letos to bude multilicence k účelovému navigačnímu systému GINA.

Oddělení komunikace a vnějších vztahů
Pardubický kraj
Sdílet