Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Garáže dobrovolných jednotek omlazují, obce ve velkém nakupují novou techniku

Situace ve vozovém parku jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí se po dlouhé době stagnace začíná v posledních několika letech výrazně lepšit. K hasičům putuje stále novější a modernější technika. S obnovou obcím významně pomáhají kraje a také Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Pojišťovny, které jsou oprávněny provozovat na území ČR pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, odvádí 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla do Fondu zábrany škod. Takto získané prostředky spravuje Česká kancelář pojistitelů. Jsou rozdělovány mezi hasiče, záchranáře a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Důkazem budiž nejen naše unikátní rubrika Technika. Ta po celou dobu existence webu POŽÁRY.cz přináší jedinečné články právě o vozidlech hasičů. V málokterém z těchto článků v poslední době chybí věta ve smyslu „pořízeno z Fondu zábrany škod“ či „spolufinanco­val kraj“.

Přečtěte siHasiči v Miletíně omladili svou Tatru, vozidlo kompletně zrepasovali u společnosti Kobit ve Slatiňanech

Pozitivní je, že s podporou financování dobrovolných hasičů se počítá i do budoucna. Velmi často píšeme o tom, kolik milionů který kraj opět přispěje těmto jednotkám, nebo že hasičům rovnou nějakou tu výbavu či vozidlo zakoupil. Jednoznačně se tedy blýská na stále lepší a lepší časy.

Přečtěte siMoravskoslezský kraj věnoval dobrovolným hasičům 50 dopravních automobilů, profesionálové dostali výškovou techniku

Velkou devízou jsou rovněž převody techniky směrem od profesionálů k obcím. Ne každá obec si může dovolit – a to ani s příspěvkem od kraje či Fondu zábrany škod – nový vůz, ale i ten, který vyřadí Hasičský záchranný sbor, může být o několik let novější a o několik kroků modernější, než stávající technika v garážích.

Přečtěte siHasičský záchranný sbor Ústeckého kraje daroval dobrovolným jednotkám Tatru a Avii

Jednotky, které mají mít podle platné české legislativy ve své výbavě vozidlo, tedy kategorie JPO II a III, se tedy přeci jen posouvají stále více a více kupředu. Moderní vybavení i spolehlivý vozový park dobrovolných jednotek je největší podporou pro občany i profesionální hasiče, kteří by se bez této pomoci u svých zásahu neobešli.

V úterý 14. června jednali představitelé Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Žádají pravidelné dotace na obnovu techniky, peníze na podporu hasičského sportu, jednodušší získání řidičských průkazů na nákladní auta nebo nemocenskou pro zraněné hasiče od prvního dne nemoci.

Sdílet