Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Počátek a Batelova budou jezdit novými cisternovými stříkačkami i díky kraji Vysočina

Kraj Vysočina přispěje 500 tisíci korunami k nákupu nových hasičských vozidel dobrovolným hasičům z Počátek a Batelova. Ještě letos si plánují pořídit cisternovou automobilovou stříkačku (CAS), na kterou poskytne prostředky Kraj Vysočina a v podobě státní dotace také Ministerstvo vnitra ČR.

Nová stříkačka stojí okolo šesti miliónů korun a pro obec je její pořízení finančně velmi náročné. Jednotky SDH obcí jsou součástí integrovaného záchranného systému v Kraji Vysočina, a proto je v našem zájmu podpořit jejich pravidelnou obměnu a spolehlivost.

uvedl důvod podpory hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek

Některé cisternové stříkačky, které dobrovolní hasiči používají, jsou staré více než 30 let. Je nutné je často opravovat a jejich provoz není ekonomický.

Jak Počátky, tak Batelov mají od ministerstva vnitra schváleny své žádosti na pořízení cisternové automobilové stříkačky. Zbývající částku po odečtení krajské podpory, kterou musí ještě projednat Zastupitelstvo Kraje Vysočina, obce uhradí z vlastních zdrojů.

Přidají se tak např. k už podpořenému Velkému Meziříčí a Velké Losenici. I tady v inventáři majetku přibyde letos položka cisternová automobilová stříkačka, na kterou byla podpora kraj schválena už první polovině roku.

Kraj Vysočina tímto způsobem podporuje sbory dobrovolných hasičů obcí už od roku 2010. Za tu dobu pomohl devíti sborům, kterým celkem vyplatil čtyři a půl milionu korun. V minulém roce získala 500 tisíc korun například Bobrová a v předchozích letech Trnava, Těmice nebo Přibyslav.

Přečtěte siHistorie hasičů v Bobrové na Žďársku sahá do roku 1882, o novou cisternu městys usiloval několik let

Kraj Vysočina přispívá každoročně na činnost jednotek SDH obcí v regionu nemalými částkami. Mimo dotací na nákup CAS kraj v rámci Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina finančně podpořil například akceschopnost jednotek požární ochrany obcí nebo opravy a repase mobilní požární techniky.

Další prostředky uvolnil pro obce, které si letos částečně za státní dotaci od Ministerstva vnitra ČR, pořídí dopravní automobil, aby si dovybavily své jednotky požární ochrany. Celkově tak kraj v roce 2016 přispěje obcím na požární ochranu okolo 27 milionů korun.

Sdílet