Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Elektrárně ve Chvaleticích nad ránem vypukl požár, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu

V Elektrárně Chvaletice se v úterý 30. srpna 2016 časně ráno spustilo čidlo elektrické požární signalizace (EPS). Na místo v 3.36 hodin vyjela jednotka hasičů, která zjistila, že uvnitř elektrárny vypukl požár.

Následně byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu a k události vyjelo 13 jednotek hasičů (profesionální jednotky z Přelouče i Pardubic a dobrovolné ze Zdechovic, Řečan nad Labem, Kladrub nad Labem, Přelouče, Lipoltic, Břehů, Choltic, hasiči elektráren Chvaletice a dále byla vyžádána mezikrajská výpomoc, a tak ze Středočeského kraje vyjely jednotky z Čáslavi, Starého Kolína a Žiželic.

Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří zauhlovací technologie s dopravníkovým pásem, který se pravděpodobně velkým žárem propadl. Hustý dým, jedovaté zplodiny, neznámé a prašné prostředí – to vše jsou faktory, které ztěžovaly práci hasičům při likvidaci požáru. Při zásahu používali hasiči dýchací přístroje.

Jednotkám se podařilo dostat požár pod kontrolu v 5.46 hodin. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obyvatelům Chvaletic ani okolních obcí žádné nebezpečí nehrozilo.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 400 milionů korun. Vzhledem ke zříceným konstrukcím je na místo povolán i statik.

Důležité je, že nebyla poškozena technologie samotných bloků a kotlů. Dopravníkový pás, který byl při požáru poškozen, bude nutné vyměnit, avšak není jisté, v jakém časovém horizontu.

V tuto chvíli došlo k odstávce elektrárny, která může trvat několik týdnů. Elektrárna však zajistila dodávky tepla a teplé vody pro Chvaletice a nedalekou Trnávku. Obyvatelům okolních obcí nehrozí žádné nebezpečí.

uvedl hejtman Martin Netolický

Příčinu vzniku požáru vyšetřují hned dva týmy profesionálů – hasiči z Pardubického kraje, Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a generálního ředitelství HZS ČR a dále interní tým složený z odborníků Elektrárny Chvaletice.

V tuto chvíli jsou stanoveny čtyři verze vzniku požáru – nedbalost, zadřené ložisko na pásovém dopravníku, samovznícení uhlí nebo závada na elektroinstalaci.


Požár v Elektrárně Chvaletice lze svým charakterem přirovnat k požáru Elektrárny Opatovice ze dne 7. srpna 2005, kdy hořel pásový dopravník. Ten byl ale v podzemních prostorách.

Přečtěte siHasiči měli plno práce v Elektrárně Opatovice, škoda byla vyčíslena na 30 milionů

Doposud jsou stanoveny čtyři verze vzniku požáru – nedbalost, zadřené ložisko na pásovém dopravníku, samovznícení uhlí nebo závada na elektroinstalaci.

Připomeňme, že škoda byla předběžně vyčíslena na 50 milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 400 milionů korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet