Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kladně došlo k výbuchu v domě, v troskách byl nalezen mrtvý člověk. Na místě zasahovali kynologové a USAR tým

Ve středu 12. října 2016 se krátce po půl dvanácté v kladenské městské části Kročehlavy ozvala obrovská exploze, po které se poblíž křižovatky ulic 5. května a Milady Horákové zřítil k zemi řadový rodinný domek.

Na místo události vyjela jednotka z centrální kladenské stanice a další složky IZS. Vzhledem k totální destrukci objektu a obavě, že se uvnitř trosek nachází jedna pohřešovaná osoba, povolal velitel zásahu další jednotky ze stanic ve Slaném, Rakovníku a Mělníku.

Na pomoc vyjely i jednotky SDH obcí Brandýsek, Braškov, Pchery a Unhošť. Z Prahy navíc vyrazil USAR tým, který je specializovaný na vyhledávání zavalených osob, zajišťování staticky narušených objektů a podobné práce, a také kynologové Městské policie se psy vycvičenými na vyhledávání v sutinách.

Po příjezdu první jednotky byla na místě i zdravotnická záchranná služba. Ta měla v péči muže, kterému se podařilo po výbuchu dostat z trosek domu; následně byl převezen do nemocnice. Další osoba však byla stále pohřešována.

Hasiči přivolali také pohotovostní služby plynáren, vodáren a rozvodných závodů, protože bylo nutné i kvůli bezpečnosti zasahujících složek odpojit všechny inženýrské sítě.

Asi po dvou a půl hodinách vyprostili hasiči ze sutin živého psa, kterého se tak podařilo zachránit. Další práce však musely být přerušeny, protože hrozilo zhroucení štítové zdi přilehlého sousedního domu. Veškerá činnost se tak soustředila na jeho zajištění proti zřícení.

V té době už byla na cestě i výpomoc ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu, odkud vyjela speciální těžká technika, jako například traktorbagr, sací bagr a kolový speciál Tatra 815 6×6 UDS 214 s velkou teleskopickou­ lžící.

Po zajištění vedlejšího domu začaly jednotky s ručním odstraňováním sutin. Poté byli na zbořeniště opět nasazeni psi, ale výsledek vyhledávání byl negativní. K místu pravděpodobného výskytu zasypané osoby tak byl ustaven sací bagr, který by měl usnadnit odstraňování zborceného domu.

13. 10. 2016 02:30

Hasičům se po mnoha hodinách podařilo nalézt tělo pohřešovaného osoby, bohužel již bez známek života. Po jeho vyproštění došlo k redukci zasahujících jednotek, většina jich byla odeslána zpět na své základny.

Přečtěte siUrban Search And Rescue - USAR týmy jsou připraveny pomáhat po celém světě

USAR tým je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Vedle lezeckého vybavení zde nechybí motorové pily, rozbrušovačky na kovy, zdivo a beton, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, ale také kvalitní přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery…) a hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků.

Sdílet