Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální pásový nakladač Caterpillar 973D převzali hasiči Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně

V pátek 14. října 2016 došlo v areálu Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně k předání nově pořízené techniky. Při této příležitosti byl speciálně upravený pásový nakladač CAT 973D také představen přítomným hostům, příslušníkům a novinářům.

Představení nové techniky sledovali brig. gen. František Zadina, náměstek generálního ředitele HZS ČR, zástupci HZS Moravskoslezského a Zlínského kraje plk. Radim Kuchař a plk. Štefan Hrtús, místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová, plk. Jiří Lačňák z Pyrotechnické služby PČR, zástupci firmy Zeppelin CZ v čele s generálním ředitelem Stanislavem Chládkem a samozřejmě příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR.

Na úvod promluvil brig. gen. Zadina, který poděkoval příslušníkům útvaru za jejich dvouletou obětavou práci při likvidaci následků výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, a popřál jim mnoho zdaru do další práce. Během svého proslovu zmínil i potřebu pořízení této speciální techniky pro minimalizaci ohrožení zasahujících hasičů, což považuje vzhledem k charakteru prováděných prací ve Vrběticích za prioritu.

Velitel Záchranného útvaru plk. Radim Řehulka pak zmínil i další možnosti nasazení nakladače, např. při likvidaci požárů skládek, výrobních hal apod., poděkoval příslušníkům, kteří se na pořízení techniky podíleli, a zástupcům dodavatele za dodržení veškerých dohodnutých a stanovených podmínek.

Přečtěte siZáchranný útvar v Hlučíně disponuje unikátním pancéřovaným pásovým nakladačem CAT 973D Steel Mill

Místostarostka města Hlučína rovněž poděkovala příslušníkům za jejich práci a prohlásila, že je stejně jako celé vedení města ráda za to, že Záchranný útvar má sídlo právě v Hlučíně, který je tak dle jejich slov jedním z nejbezpečněj­ších měst.

Závěrem si vzal slovo generální ředitel společnosti Zeppelin CZ, který ocenil vzájemnou spolupráci a popřál útvaru co nejvíce úspěšných zásahů a činností s novou technikou. Poté předal klíče od stroje a zmenšené modely nakladače do rukou zástupců HZS ČR a Záchranného útvaru.

Následovala krátká ukázka činnosti stroje, jeho detailnější prohlídka, debata o parametrech a funkcích a diskuze s přítomnými zástupci dodavatele, po níž bylo představení ukončeno.

V následujících dnech a týdnech bude probíhat intenzivní výcvik příslušníků na obsluhu nakladače jak z kabiny, tak za pomoci dálkového ovládání tak, aby bylo možno jej v co nejkratší době nasadit k první činnosti.

Nakladač Caterpillar 973D steel mill je v „civilní“ verzi využíván hlavně v těžkém průmyslu pro práci se struskou a dalším žhavým materiálem. Ve službách hasičů bude tento nakladač určen především pro práce u velkých požárů a v situacích, kdy hrozí exploze výbušnin či tlakových lahví.

Podrobné představení v naší Technice samozřejmě bude také následovat.

kpt. Ing. Ivo Adámek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet