Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranný útvar v Hlučíně disponuje unikátním pancéřovaným pásovým nakladačem CAT 973D Steel Mill

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky získal do svého parku další unikátní techniku. Pásový nakladač Cat 973D v konfiguraci Steel Mill s řadou dodatečných úprav je prvním a jediným takovým strojem v České republice. Hlučínským hasičům jej dodala společnost Zeppelin CZ s.r.o.

Nakladače s označením Steel Mill jsou určené pro provoz v nebezpečných podmínkách. V České republice byly dosud v provozu čtyři stroje tohoto typu (ovšem bez úprav), a to v Moravskoslezském kraji, kde se používají při výrobě oceli na odvoz žhavé strusky z pecí.

Podobně jako u „ocelářských“ nakladačů i tento je vybaven sofistikovaným dálkovým ovládáním. Stroj tak může pracovat v bezpilotním režimu, kdy je ovládán na vzdálenost až 200 metrů, obsluha může jeho pohyb sledovat čtveřicí kamer umístěných na stroji. Na střeše kabiny je rovněž pro účely dálkového provozu instalována čtyřstupňová světelná signalizace.

Cat 973D je dále osazen například ocelovými pláty na dveřích kabiny, dvojitým neprůstřelným sklem od renomované americké zbrojní firmy, ochrannými pancéřovými pláty na podvozku a termokamerou s přenosem obrazu na tablet nebo počítač. nechybí přídavné pancéřování střechy a hydraulických rozvodů, izolace hydraulického systému kvůli vysokým teplotám při požáru nebo přídavný třetí hydraulický okruh pro ovládání funkce naklápění lopaty.

Přečtěte siSpeciální pásový nakladač Caterpillar 973D převzali hasiči Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně

Díky své konfiguraci a celé řadě bezpečnostních prvků může být stroj využívaný při těch nejkomplikova­nějších zásazích, jako jsou lesní nebo skládkové požáry, nebo při práci s nebezpečným materiálem.

Pásový nakladač Cat 973D Steel Mill s provozní hmotností 38,9 tun je vybaven motorem Cat C9 ACERT o výkonu 196 kW.

Pro manipulaci s různorodým materiálem je vybaven zesílenou rozevírací čelní lopatou o objemu 3 m3 o hmotnosti pět tun – i ta je zesílená, standardně se dodává lopata o hmotnosti 3,2 tuny. Pro případný odtah nebo vyproštění stroje jsou na podvozku instalovány přídavné závěsy o nosnosti až 60 tun.

V kabině a v motorovém prostoru jsou umístěny automatické hasicí systémy, vzájemně na sobě nezávislé.

Velký důraz je kladen i na ochranu kabiny osádky. Ta je plně komfortní, vybavena např. klimatizací a termokamerou pro sledování teploty okolí, a přitom bezpečná díky zesílené konstrukci, pancéřování a speciálnímu vrstvenému čelnímu sklu odolávajícímu účinkům sálavého tepla a tlakové vlny. Obsluha má k dispozici dýchací přístroj a radiostanici.

Nakladač Caterpillar 973D steel mill je v „civilní“ verzi využíván hlavně v těžkém průmyslu pro práci se struskou a dalším žhavým materiálem. Ve službách hasičů bude tento nakladač určen především pro práce u velkých požárů a v situacích, kdy hrozí exploze výbušnin či tlakových lahví.

Obdobná technika Záchranného útvaru HZS ČR byla již v minulosti několikrát využita při velkých požárech seníků, skládek odpadů a skladů nejrůznějšího materiálu, kdy je ještě hořící vyvážen z místa hoření a následně hašen.

U těchto typů událostí lze předpokládat nasazení i nově pořízeného nakladače, avšak první použití se očekává ve Vrběticích, kde jednotky ZÚ HZS ČR společně s Policií ČR stále spolupracují na odstranění následků výbuchů muničních skladů, k nimž došlo před dvěma lety.

Přečtěte si2014: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad poblíž části obce Vrbětice, pyrotechnici odstranili nebezpečný granát
Sdílet