Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kolínští hasiči navštívili nizozemský komplex Chemelot, prohloubili si tak znalosti v oblasti zásahů v chemickém průmyslu

Ve dnech 23.–26. ledna 2017 se uskutečnila výměnná stáž mezi profesionálními podnikovými hasiči společnosti Lučební závody Draslovka a.s. Kolín a hasičským sborem chemického parku Chemelot, který se nachází v blízkosti města Maastricht v jižním cípu Nizozemska.

Na pozvání velitele jednotky Bc. Rudolfa Sedunky se stáže zúčastnil také příslušník HZS Středočeského kraje, velitel stanice Kolín mjr. Mgr. Bc. Dalibor Zeman.

Kromě praktického výcviku bylo součástí mezinárodní stáže také seznámení se s taktikou zásahů na nebezpečné látky, technikou, vybavením a zázemím hasičů z Chemelotu.

Přečtěte siHasiči z Draslovky Kolín spolupracují s nizozemskými kolegy, výměnné stáže probíhají oboustranně

Odborná stáž vedla k velkému prohloubení znalostí při zdolávání specifických zásahů v chemickém průmyslu a díky profesionálnímu přístupu bylo možné se obeznámit s odlišnou taktikou i postupy zahraničního sboru.

Výcvik měl vysoce vypovídající úroveň a nabrané zkušenosti, inovace a odborné poznatky lze implementovat také do postupů používaných HZS ČR při podobných zásazích. Zvláště pak u profesionálních jednotek, které mají ve své blízkosti podniky s obdobnými technologiemi, jako právě v případě kolínské stanice HZS Středočeského kra­je.

Při společných brífincích se nejvíce diskutovalo o problematice provádění zásahů jak v Nizozemsku, tak v České republice. Nizozemští hasiči například oceňovali výbornou spolupráci českých profesionálních hasičů s podnikovými sbory, která je u nich naopak vzácná.

Tyto výměny zkušeností a praktické nácviky jsou neocenitelné pro obě zúčastněné strany. Vždy je co nového se učit, a proto je přáním obou stran, aby započatá úzká spolupráce i nadále pokračovala.

Už na měsíc březen je naplánována návštěva hasičů z nizozemského Chemelotu v České republice. V květnu by naopak do Nizozemska měla vyjet skupina velitelů všech stupňů řízení ze stanice HZS Kolín.

mjr. Mgr. Bc. Dalibor Zeman
velitel stanice HZS Kolín
Sdílet