Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Helicopter show 2017: Druhý den byl nabitý ukázkami složek IZS a akrobatického lé­tání

Na tradiční akce Helicopter show a Rally show přišli diváci i v sobotu 13. května 2017. Akce každoročně nalákají na královéhradecké letiště desetitisíce diváků.

V rámci dopoledního programu Helicopter show se představili s ukázkami své činnosti zástupci Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje, hasičských jednotek z Hradce Králové a Liberce, Správy železniční dopravní cesty, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Záchranné brigády kynologů, Asociace Záchranný kruh, Celního úřadu pro Královéhradecký kraj a mnoho dalších.

Se zajímavou novinkou dorazil TRANS HOSPITAL PLUS s.r.o. Ukázal sanitku XXL určenou pro převoz nadměrně hmotných pacientů a sanitku nejnovější generace VW AMAROK, která je jedinou v ČR.

Přečtěte siHelicopter show 2017: První den proběhlo školení hasičů týkající se provozu letecké techniky

Cílem ukázek bylo posílit povědomí veřejnosti o prevenci, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace pod dozorem zdravotnického personálu. Práci hasičů obdivovali malí i velcí, hlavně ukázky činností v doprovodném i hlavním sobotním programu. Byly připraveny i soutěže pro děti a prezentaci široké škály jejich techniky.

V rámci tradiční simulované hromadné nehody byli poprvé zapojeni profesionální kynologové HZS ČR Pardubického kraje, PS Ústí nad Orlicí, se záchrannými psy.

Hlavní letecký program nabídl helikoptéry, létající auto i akrobacii v podání Petra Kopfsteina

Z naší flotily se vůbec poprvé ukazal v rámci Helicopter Show vrtulník typu EC135 s imatrikulací OK-DSE spolu s dalšími dvěma stroji tohoto typu. Díváci viděli vrtulníky výrobců Airbus Helicopters, Enstrom, Sikorsky, Cessna a mnoha dalších,

shrnul hlavní letový program Daniel Tuček.

Diváci shlédli také na létající auto GyroMotion, což je vírník homologovaný pro silniční provoz. Pověstné třešinky na dortu byly v barvách Red Bullu rovnou dvě. Nebe rozzářilo vystoupení akrobatického pilota Petra Kopfsteina se strojem Extra 330SC, který hájí české barvy ve světové sérii Red Bull Air Race.

Jsme rádi, že nás v letošním roce počasí nezklamalo a pilot akrobatického vrtulníku BÖ105 předvedl na nebi dechberoucí ukázky, které tu ještě k vidění nebyly. Výkruty a přemety vrtulníku v barvách Red Bullu byly i pro nás organizátory velkou podívanou,

dodává Daniel Tuček.

Na akci nechyběla ani tradiční simulovaná dopravní nehoda, do níž se vůbec poprvé zapojili i záchranní psi s psovody. na akci byla také Armáda České republiky s vrtulníkem W3A Sokol od 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely a vrtulníkem Mi-171Š z 22. zVrL.

Sdílet