Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V okolí Lipna se prohání trojice dopravních automobilů na podvozku Volkswagen Transporter, vozy s pohonem všech kol upravila firma STS Prachatice

Trojice nových dopravních automobilů na podvozku Volkswagen Transporter brázdí silnice jižních Čech. Jednotky z Černé v Pošumaví, Loučovic a Přední Výtoně získaly vozidla za 1 543 218 korun včetně DPH s pomocí Integrovaného operačního programu Evropské unie.

O zástavbu se postarala společnost STS Prachatice, Volkswageny obcím dodala firma Porsche Inter Auto CZ z Českých Budějovic. Automobily se v rámci zástavby vývojově drobně odlišují, v zásadě však jde o jednotnou techniku.

Volkswagen Transporter 4Motion je poháněn čtyřválcovým přeplňovaným vznětovým motorem o objemu 1 968 cm3 a výkonu 110 kW při 3 250 otáčkách za minutu. Jeho sílu přenáší na kola šestistupňová manuální převodovka.

4MOTION od Volkswagenu inteligentně rozděluje krouticí moment mezi nápravami a dokáže reagovat ve zlomku sekundy na změnu adheze kol.

Podvozek je výškově nastavitelný, ovládání je umístěno na dveřích řidiče.

Vůz má zvýšenou brodivost, sání motoru je vyvedeno šnorchlem ke střeše automobilu na pravé straně.

Přečtěte siFirma STS Prachatice patří k dodavatelům hasičských vozidel, novinky představí i na brněnském Pyrosu

V přední části Transporteru je za nárazníkem uchycen elektrický lanový naviják s ocelovým lanem.

Devítimístný automobil je vybaven nezávislým topením, prostor pro osádku je přístupný posuvnými dveřmi na obou bocích. Sedadla jsou ve třech řadách, všechny tři řady jsou orientovány ve směru jízdy.

Pro spojení mají hasiči k dispozici vozidlovou analogovou radiostanici a dvojici ručních vysílaček Motorola. Ve dvou dobíjecích úchytech jsou uloženy svítilny. Nechybí samozřejmě lékárnička, hasicí přístroje ani variabilní ruční vyprošťovací nástroj. Pro přepravu přenosné motorové požární stříkačky je v úložném prostoru výsuvné plato.

Osvětlení okolí vozu je zajištěno LED světly na obou bocích. Ve výbavě najdeme rovněž dvojici LED světlometů s magnetickým uchycením a krouceným kabelem.

Dobíječ akumulátorů se připojuje magneticky – přípojka MagCode je umístěna v zadní části na levém boku Volkswagenu.

Na střeše nástavby je nosič rozměrného příslušenství, přístupný je po žebříku na pravých zadních dveřích automobilu.

Sdílet