Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči se ukázali na dvoudenních Kopřivnických dnech techniky

Po celý víkend probíhal na polygonu v areálu kopřivnické automobilky Tatra další ročník akce Kopřivnické dny techniky. Hasičský záchranný sbor je jedním z hlavních partnerů akce, na místě předvedl spolu s místní podnikovou jednotkou a dobrovolnými hasiči města Kopřivnice svou nejmodernější techniku.

Hasičské automobily vyvolávaly zájem nejen dětí, ale rovněž dospělých, především tatínků. Mnozí z nich na jednotlivých vozidlech poznávali i svou vlastní práci – většina prezentovaných podvozků je totiž právě značky Tatra a byla vyrobena jen pár desítek metrů od místa víkendové prezentace.

Výjimku tvoří výšková technika, ta se obvykle staví na lehčí silniční podvozky. V sobotu tak byla k vidění automobilová plošina AP 30 Bumar na podvozku Renault ze stanice HZS MSK v Bílovci, v neděli ji vystřídala větší plošina AP 40 Bronto na třínápravovém podvozku Mercedes ze stanice Ostrava – Přívoz.

Přečtěte siČtyři plošiny Renault Bumar přišly do Moravskoslezského kraje v rámci projektu Připravenost HZS České republiky k řešení povodní

Městská dobrovolná jednotka z Kopřivnice pak po oba dny na polygonu prezentovala svůj automobilový žebřík AZ 30 Camiva na podvozku Renault. Ten byl dobrovolným hasičům dlouhodobě zapůjčen právě od Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v září loňského roku.

Přečtěte siAutomobilová plošina Bronto Skylift F44 RLX slouží u HZS Moravskoslezského kraje, postavena je na podvozku Mercedes-Benz Econic

Prezentované hasičské tatrovky – ať už HZS MSK, dobrovolných hasičů nebo podnikových hasičů z místní automobilky – zahrnovaly jak základní dvounápravové prvovýjezdové vozy, určené pro všechny typy mimořádných událostí a pro převoz hasičského družstva, tak i velké těžké terénní cisterny, používané především pro velkoobjemové hašení a dopravu vody.

Přečtěte siŠestnáct velkokapacitních cisteren Tatra 815-7 pro výrobu pěny stlačeným vzduchem pořídili hasiči v Moravskoslezském kraji

Návštěvníci tak mohli vidět i speciál ze stanice HZS MSK v Novém Jičíně – velkokapacitní Tatru 815–7 vybavenou systémem pro výrobu speciální suché pěny One Seven. V tomto okrese se jedná o jediný vůz tohoto typu, v celém Moravskoslezském kraji jich je u profesionálních hasičů šestnáct. One Seven nemá jen dobré ochlazovací schopnosti, ale zároveň schopnosti izolační. Tím se rozumí především izolace hořlavé látky od vzdušného kyslíku a ochrana před tepelným zářením ještě nezasaženého hořlavého materiálu a stavebních konstrukcí.

Foto: Josef Hudec
Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet