Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejner Paratech moravskoslezských hasičů je svým vybavením unikátní, vozí prostředky k zabezpečení staticky narušených staveb

Naprosto unikátním kontejnerem, který nemá v rámci střední Evropy obdoby a i ve srovnání se světem se řadí ke špičce, disponují hasiči v Moravskoslezském kraji. Jedná se o požární kontejner určený k uložení speciálních technických prostředků k zabezpečení staticky narušených staveb, budov, výkopů, jímek a konstrukcí, převážně vybavený prostředky firmy Paratech.

Jde o soubor prostředků s vzájemnou kompatibilitou a cílenou návazností uložených ergonomicky tak, aby byla respektována logická skladba jednotlivých víceprvkových součástí. Hasičům ho dodala společnost THT Polička.

Skříň kontejneru

Kontejner je určen pro jednoramenný nosič schopný manipulace s kontejnery do maximální celkové hmotnosti 14 tun s jednotnou výškou nosného oka 1 570 mm. Zajištění kontejneru na nosiči v transportní poloze je provedeno pomocí vnějších hydraulických zám­ků.

Délka kontejneru včetně rámu je 6 200 mm, bez něj 5 880 mm. Vysoký je 2 450 mm, široký 2 500 mm. Výška vnitřního prostoru je 1 900 mm. Maximální hmotnost kontejneru i s vybavením je 12 000 kg.

Konstrukce je svařená z ocelových profilů, oplechována je hliníkovým plechem za pomoci technologie lepení. Zadní pojezdové válečky kontejneru jsou v provedení pro manipulaci na různorodém povrchu a z materiálu, který zabraňuje poškození povrchu litých betonových podlah.

Přečtěte siTechnický kontejner HZS Moravskoslezského kraje je určen především pro záchranné a vyprošťovací práce

Vnitřní prostor kontejneru je přístupný zadními výklopnými dveřmi a bočními výklopnými dveřmi z obou jeho stran. Dveře jsou opatřeny plynovými vzpěrami a jejich horní část uchy pro snadné zavírání v případech, kdy kontejner bude používán na nosiči.

Zadní výklopné dveře po otevření zpřístupní celý zadní profil kontejneru a v otevřené poloze jsou mírně skloněné dolů.

V horní části je prostor pro uložení výdřevy pro potřeby stabilizace. Jedná se o šest hranolů 150×150 mm, dvanáct 120×120 mm, dvanáct 100×100 mm, osm fošen 200×50 mm a dvaadvacet prken 180×25 mm – vše v délce 5 700 mm.

Kontejner je zastřešen nepromokavou plachtou, kterou lze v případě potřeby promyšleným systémem srolovat. Výhodou tohoto řešení je následná jednoduchá manipulace se dřevem nebo jeho lepší schnutí při stání v garáži.

Oboje boční výklopné dveře jsou řešeny jako dvojdílné a po jejich otevření je přístupný celý výškový profil boční stěny. Poměr výšky jejich horní a spodní části je přibližně 60:40. V otevřené poloze naklopené ke kontejneru tak, aby z nich případná voda stékala do okapové lišty.

Karoserie je provedena v červené barvě RAL 3024. Zvýrazňující prvky jsou v bílé barvě RAL 9003 a žlutozelené RAL 1026, vše v retroreflexním provedení.

Vybavení kontejneru

Veškeré vybavení je v kontejneru uloženo v plastových přepravkách s možností skládání na sebe a proříznutými uchy ve všech čtyřech stěnách, v hliníkových krabicích a na výsuvných platech, podlážkách a trnech.

Nejvíce prostoru zaujímá stabilizační vybavení Paratech. Jedná se o různé druhy a varianty stabilizačních tyčí jak pevné délky, tak s pneumatickým nastavením, s možností osazení do patic s pevným sklonem či kloubem. Nechybí nízkotlaké zvedací vaky či hydraulické rozpěrné tyče.

Samozřejmostí jsou pak různé druhy a typy „U“ profilů pro kombinaci s tyčemi a také speciální desky – „strongbacky“ – pro podporu stěn při stabilizaci výkopů a podobně.

Hasiči tak mají k dispozici nespočet variant pro řešení mimořádné události a kromě stabilizace jsou tak schopni použít prostředky i pro vyprošťování osob či zvířat v pro techniku nepřístupných prostorech.

K tomu slouží mimo jiné také kladkostroj o nosnosti 5 tun nebo dvojice lanových zvedáků o nosnosti 3,2 tuny.

Sedmnáct OSB desek s otvory pro přenos na všech stranách i jejich fixaci slouží hasičům pro rozložení hmotnosti při pohybu na nezpevněných površích, například poblíž výkopů či sesuvů.

Přečtěte siMoravskoslezští hasiči v Bílovci nacvičovali záchranu z výkopu, využili zcela nové vybavení

Pro dodávku elektrické energie jak pro osvětlovací stožár, který je umístěn na čelní stěně kontejneru, tak pro osvětlení vnitřních prostor nebo elektrické kalové čerpadlo, je ve výbavě elektrocentrála Rosenbauer RS 14. Tu lze využít i pro sférický osvětlovací balón.

Dopravu a odsávání vzduchu do nebo z nepřístupných prostor obstarává přenosný elektrický ventilátor s možností ohřevu. Samozřejmostí je možnost provozu ve výbušném prostředí. K dispozici je i sedmimetrová hadice pro rozvod vzduchu.

Vanová nosítka jsou vybavena čtyřmi kotevními body pro závěsný horizontální polohovací systém včetně nosných popruhů s karabinami. Nechybí samozřejmě popruhy pro fixaci zraněného, v sadě jsou i spací vaky, termoizolační pokrývky na hlavu, jednorázové ohřívací sáčky na tělo s aktivací při protřepání a ochranný vak proti povětrnostním vlivům z materiálu Gore-Tex pro komfortní přepravu v nosítkách.

K tomu slouží také termoizolační oblek pro transport zraněného a udržení jeho tepelného komfortu. Oblek je řešen jako dvojdílný – spodní a horní díl, aby bylo možné zraněnou osobu vložit do obleku bez nutnosti navlékání. Spojování dílců je řešeno suchými zipy po celé délce obvodu obleku.

V levé dolní části kontejneru je uložen vozík se čtyřmi nafukovacími koly určený pro převoz materiálu i po nezpevněném povrchu. Jeho nosnost je 300 kg.

Hřebíkovačka s kapacitou zásobního na 37 hřebíků a síle 105 J dokáže nastřelit až 1 000 hřebíků za hodinu.

Pro práci s výdřevou jsou v kontejneru také skládací hliníkové kozy – tedy stavitelné podpěry pro práci s dlouhými hranoly, deskami a fošnami.

Nechybí samozřejmě ani „drobnosti“, jakými jsou respirátory, ochranné brýle, tesařské tužky a sekyrky, truhlářské úhelníky, varovné píšťalky, vodováhy či svinovací metry.

Sdílet