Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podnikoví hasiči z pražské tržnice SAPA mají nový hasičský automobil, Volvo jim dodala THT Polička

Třetí srpnový víkend roku 2017 byl podnikovému hasičskému sboru společnosti Saparia, a.s. předán nový zásahový automobil CAS 30 na podvozku Volvo FMX s nástavbou THT Polička. Primárně bude zajišťovat požární bezpečnost v tržnici SAPA v Praze – Libuši, kde nahradí stávajíci CAS 32 T815.

Podvozek Volvo FMX 6×4 pohání 11litrový řadový 6válec D11K, o výkonu 410 k (300 kW) se vstřikováním paliva Commonrail, splňující emisní normu Euro 6. Palivová nádrž má objem 365 litrů.

Přečtěte siHasiči pana Wonga aneb podniková jednotka v libušské tržnici SAPA

O přenos výkonu se stará automatizovaná 12stupňová převodovka I-Shift a tandemová zadní náprava s mezinápravovou a nápravovými uzávěrkami diferenciálů.

Kotoučové brzdy s vnitřním chlazením na všech kolech jsou vybaveny elektronickým systémem EBS s vypínatelnou kontrolou trakce a asistentem rozjezdu do kopce. Odlehčovací motorová brzda je třístupňová, kombinuje výfukovou klapku s ovládáním výfukových ventilů a automatickým udržováním motoru v otáčkách max. brzdného výkonu.

Pérování na všech nápravách je vzduchové, s možností manuálního nastavení jízdní výšky. Zajímavostí je použití progresivního systému řízení – VDS (Volvo Dynamic Steering) – na přední nápravě, které snižuje ovládací síly na volantu a dokáže eliminovat rázy do řízení.

Kabina je konfigurována pro posádku 1+2, se vzduchem odpruženou sedačkou řidiče a pevnou lavicí pro dva členy posádky.

Nástavba cisterny je vybavena nádržemi na vodu o objemu 8 500 l a na pěnidlo o objemu 510 l, které tvoří její kompaktní střední část vyrobenou ze sklolaminátu.

Čerpadlo o výkonu 3 000 l/min s vysokotlakem a přiměšovačem je poháněno kloubovým hřídelem od převodovky podvozku.

V zadní části jsou k dispozici čtyři výtlaky „B“, v pravé zadní roletě je umístěn průtokový naviják s 60m hadicí a pistolovou proudnicí AWG a na předním nárazníku je umístěn z kabiny dálkově ovládaný monitor Protek 922.

V předních a zadních skříních je uloženo základní požární vybavení, zajímavostí je pravá přední roleta, která je částečně koncipována jako „šatna“ – vychází ze specifik taktiky zásahu v areálu tržnice.

Martin Petržela
Sdílet