Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třetí stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru plechové haly u Lomnice nad Popelkou

Na operační středisko HZS Libereckého kraje byl 17. září 2017 v 19:20 hodin nahlášen požár plechové haly (skladové prostory, sběrný dvůr) v Lomnici nad Popelkou.

Požár se rozšířil na celou plochu haly a prozatím se ho nepodařilo lokalizovat. Probíhá hašení pěti proudy vody.

Na místě nejsou hlášeny žádné zraněné či evakuované osoby a místním obecním rozhlasem bylo občanům obce doporučeno, aby nevětrali.

V provozovně firmy Severočeských komunálních služeb s.r.o. na Bryndově došlo k požáru. Hasičský záchranný sbor upozorňuje, že je možné, že by hořením mohly do ovzduší unikat nebezpečné látky.

Žádáme občany, aby do odvolání nevětrali a omezili pohyb venku. O vývoji situace budeme informovat.

Mgr. Josef Šimek, starosta města

17.09.2017 20:35

Na místě nyní zasahuje 15 jednotek požární ochrany – 19 cisteren. Požár kompletně zasáhl jednu plechovou halu, ve které jsou skladovány oleje.

Vzhledem k tomu že v areálu se nachází více objektů a požár se prozatím nepodařilo lokalizovat byl ve 20:09 hodin vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Byla zahájena spolupráce s Královéhradeckým a Středočeským krajem.

Jsou povolány dvě velkoobjemové cisterny s pěnidlem a na místo vyjela Chemická laboratoř Kamenice, která monitoruje množství škodlivých látek v ovzduší.

Občané Lomnice nad Popelkou jsou informováni o nebezpečné události.

17.09.2017 21:40

Požár se podařilo odříznout od druhé haly, ve které je skladována plastová drť. Vzhledem k tomu že jde o požár ropných látek, které byly skladovány v nádržích o objemu 1000 litrů, na místě stále probíhají intenzivní hasební práce.

Hasiči zasahují sedmi C proudy vody a dvěma proudy pěnidla. Probíhá kyvadlová doprava vody z Matoušova rybníka. O možnosti šíření škodlivých látek do ovzduší byly informováni starostové okolních obcí.

17.09.2017 21:45

Ve 21:43 hodin se hasičům podařilo požár lokalizovat. Dál se oheň nešíří, stále jsou prováděny hasební práce vodou a pěnidlem.

17.09.2017 23:30

Hasiči přeskupili mobilní požární techniku, aby mohli do přistavené cisterny přečerpat zbylé nebezpečné látky. Okolí místa zásahu bylo zasypáno sorbentem, který zabraňuje šíření olejových kapalin.

Chemická laboratoř HZS ČR provedla monitoring ovzduší v obci Lomnice nad Popelkou a naměřené hodnoty jsou v normálu. Tedy bez nálezu.

Jednotky hasičů z Královéhradeckého a Středočeského kraje jsou postupně odesílány zpět na základny.

V místě mimořádné události zasahovalo 80 hasičů, kteří likvidovali požár 40 m3 olejů, 10 m3 barev a 3 m3 rozpouštědel.

18.09.2017 08:20

V areálu Severočeských komunálních služeb, s. r. o. na Bryndově v Lomnici nad Popelkou zůstala po celou noc dohlídková jednotka dobrovolných hasičů z Lomnice nad Popelkou se dvěma cisternami.

Přečtěte siLomnice nad Popelkou přivítala Tatru Terra, městu s novou cisternou finančně pomohl stát i Liberecký kraj

Monitoring ovzduší ukázal normální hodnoty a pro občany Lomnice nad Popelkou a občany okolních obcí neplatí v tuto chvíli žádná omezení.

Příčina požáru a výše škody jsou předmětem šetření vyšetřovatele požárů HZS LK a PČR.

18.09.2017 13:30

Dnes dopoledne bylo provedeno ohledání místa požářiště. Na základě dosud provedeného šetření v současné době kriminalisté nemohou vyloučit ani jednu z vyšetřovacích verzí – nedbalost, cizí zavinění i případné samovznícení odpadu.

Výše způsobené škody zcela jistě přesáhne částku půl milionu korun. Kriminalisté z Oddělení obecné kriminality Územního odboru v Semilech ve věci již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci.

nprap. Dagmar Sochorová
Policie ČR
por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet