Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Porsche ČR spouští program popularizace elektromobilů, Volkswagen e-Golf zapůjčila hasičům z Moravskoslez­ského kraje

Celkem 50 elektromobilů Volkswagen e-Golf bezplatně zapůjčí v následujících měsících na dlouhodobé testování společnost Porsche Česká republika municipalitám, institucím a firmám. Chce tím ukázat a popularizovat tento ekologický způsob mobility v očích odborné i laické veřejnosti. Prvních pět e-Golfů převzali v pátek 13. října 2017 v Praze vybraní partneři projektu.

Mobilita, jak jsme ji znali dosud, prochází zásadními změnami. Stále intenzivnější debaty o zákazu aut ve městech, otazníky nad budoucností vznětových motorů, příchod nových technologií, to všechno staví výrobce automobilů před zcela nové výzvy.

Hlavním tématem se stávají autonomní, plně propojená, bezemisní vozidla a zrychlující se tempo digitalizace našeho odvětví.

Na tuto novou éru se už dnes intenzivně připravujeme a rádi bychom na ni připravili i naše zákazníky. Znamená to především prakticky je seznámit s výhodami nových technologií.

říká Vratislav Strašil, generální ředitel Porsche Česká republika.

Největší dovozce automobilů do ČR proto připravil unikátní projekt nazvaný Demo e-car program (DEP). Porsche ČR bezplatně zapůjčí v průběhu příštího roku firmám, státním organizacím, municipalitám a dalším potenciálním zákazníkům vozy Volkswagen e-Golf na dlouhodobé testování.

Díky spolupráci s dealery společnost Porsche ČR připravila projekt, který je svým pojetím a rozsahem v českých podmínkách unikátní.

Zájemci dostanou celkem pět desítek Volkswagenů e-Golf, s nimiž mohou během desetiměsíčních bezplatných zápůjček ujet až patnáct tisíc kilometrů. Testovací e-Golfy přijdou postupně v příštích měsících tak, aby všechny vyjely na silnice do konce příštího roku.

Od projektu si slibujeme zejména edukaci v oblasti elektromobility a technologií, průzkum trhu a testování vhodnosti elektromobilů pro vozové parky našich současných partnerů, stejně jako spolupráci s možnými novými partnery.

Součástí programu je i zpětná vazba našich partnerů a jejich zaměstnanců týkající se dlouhodobého provozu elektromobilů,

říká Vratislav Strašil.

Program umocňuje systematické úsilí společnosti Porsche ČR popularizovat elektromobilitu. Firma se pravidelně zúčastňuje řady akcí pro veřejnost i odborníky, kde představuje nejnovější trendy v této oblasti, včetně prezentace svých elektromobilů.

Zatím nejnovější iniciativou je nasazení patnácti e-Golfů v pilotním projektu e-carsharingu v Praze. Tento týden jej představila společnost Car4Way ve spolupráci s Pražskou energetikou a Porsche Česká republika v rámci širších iniciativ tzv. chytrého města (smart city).

Unikátní projekt se opírá o vyspělou technologii, moderní trend sdílení automobilů a ekologicky udržitelnou mobilitu.

Koncern Volkswagen ve své Strategii TOGETHER 2025 definoval elektromobilitu spolu s digitalizací, mobilními službami, autonomním řízením a umělou inteligencí jako svoje klíčové rozvojové priority.

Již v příštím roce značka Audi představí velké prémiové SUV Audi e-tron s dojezdem více než 500 km. Následovat budou další modely a hlavní ofenziva přijde s rokem 2020, kdy postupně přijdou na trh zcela nové elektromobily Volkswagen v rodině modelů s názvem I.D.

Do roku 2025 koncern Volkswagen uvede na trh více než 80 modelů elektromobilů, z toho pět desítek bude čistě elektrických a 30 plug-in hybridů. Podle vývoje trhu by v té době prodeje koncernových elektromobilů mohly dosáhnout až 3 miliony kusů ročně.

e-Golf pro HZS Moravskoslezského kraje

Vůz pro moravskoslezské hasiče je vyveden v jejich typických barvách – červený odstín RAL 3024 je doplněn žlutozelenými pruhy a také šrafováním chevron na zádi.

Přečtěte siPráce na vylepšování viditelnosti vozidel HZS Moravskoslezského kraje započaly už v roce 1995

Maximální výkon agregátu je 100 kW a krouticí moment 290 Nm. Výsledkem je zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 9,6 sekundy při maximální rychlosti až 150 km/h.

V případě, že je k nabíjení využita běžná domovní zásuvku, je čas potřebný pro nabití lithium-iontové baterie na plnou kapacitu (tedy 35,8 kWh) přibližně 17 hodin. e-Golf je možné nabíjet také z veřejných nabíjecích stanic se střídavým proudem, kde doba nabíjení činí přibližně šest hodin.

Nejrychleji však bude e-Golf připraven k novému startu při nabíjení stejnosměrným proudem z veřejné nabíjecí stanice, ke které se připojí prostřednictvím sériového rychlonabíjecího systému CCS (Combined Charging System). Tímto způsobem je k nabití baterie na 80 % její kapacity potřeba přesně 45 minut.

Díky sériovému systému CCS může být e-Golf vybaven pouze jednou připojovací zásuvkou, do níž lze zapojit dvě různé zástrčky – pro nabíjení střídavým proudem prostřednictvím kabelu pro připojení k běžným síťovým zásuvkám, veřejným nabíjecím stanicím a wallboxům – a pro rychlé nabíjení stejnosměrným proudem z veřejných nabíjecích stanic CCS.

Sdílet