Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahová kukla Comazo je vyrobena z Kermelu a Lenzingu FR, nechali jsme ji otestovat profesionální­mi hasiči

Od firmy Duffek s.r.o. jsme díky partnerství s naším webem obdrželi do dlouhodobého testování zásahovou kuklu Comazo. Zapůjčili jsme ji na stanici profesionálních hasičů, ti ji několik týdnů testovali přímo při zásazích.

Tmavě modrá zásahová kukla Comazo v univerzální velikosti je jednoděrová, místo standardního Nomexu je z poloviny vyrobena z Kermelu. Toto vlákno je jedním z takzvaných meta-aramidových vláken, která jsou tepelně odolná a trvale samozhášivá bez chemických úprav.

Při extrémně vysokých teplotách se vlákno Kermel netaví, pouze karbonizuje. Z dalších 48 procent je vyrobena z vlákna Lenzing FR, tříprocentní zbytek tvoří vlákno Belltron.

Kukla je v prodloužené verzi s výřezem pro ramena – hasič je tedy chráněn proti žáru i na krku a ve výstřihu bez omezení komfortu. Samozřejmě splňuje normu EN ISO 13911.

Přečtěte siRukavice ESKA Troja jsme nechali otestovat profesionálními hasiči, zapůjčila je firma Duffek

Oproti stávajícím kuklám, které profesionální hasiči na stanici využívají (Deva, Devold), byl testovaný kus kladně hodnocen z pohledu kvalitního materiálu. Švy jsou kvalitně prošívané a neškrábou.

Hasiči jsou aktuálně vybaveni kuklou krátkého střihu, u testované kukly Comazo bylo prodloužení hodnoceno opět velmi kladně – pokrytí krku vpředu a vzadu prodlouženým střihem ochrání hasiče při zášlehu a možném nedopnutí kabátů, případně při pádu žhavého oharku za kabát.

Velmi příjemné je absorbování potu, který následně v materiálu není cítit tolik, jako u stávajících kukel. Je použit znatelně tlustší a kvalitnější materiál.

Zásahovou kuklu Comazo lze za 749 Kč zakoupit na webu www.vystroj-vyzbroj.cz.

Sdílet