Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tísňová linka odbavila během jednoho dne přes 30 tisíc hovorů, jednu událost nahlašovalo několik oznamovatelů

29. říjen 2017 byl zatěžkávací zkouškou také pro linku 112. Přestože byly tísňové linky na maximálním možném počtu operátorů, stávalo se, že v určitých chvílích včerejšího dne byly zcela zahlceny hovory.

Docházelo k tomu hlavně proto, že jedinou mimořádnou událost, například spadlý strom, nahlašovalo 20 a více lidí.

Primárně byly vysílány síly a prostředky k událostem, kdy byl ohrožen život a zdraví, takže se stávalo, že další události čekaly na vyřízení ve frontě, ale postupně na ně docházela řada a byly řešeny.

Přečtěte siDo Česka dorazil vítr, padající strom v obci Stařeč na Třebíčsku zabil ženu, v Jičíně staršího muže, hasičům z Vimperka poškodil cisternu

V této souvislosti je potřeba si uvědomit, že během včerejšího dne odbavili operátoři na tísňových linkách přes 30 tisíc hovorů a ve špičce 5 tisíc hovorů hodinově. Což znamená, že například oproti orkánu Kyrill, kdy jsme odbavili hodinově cca 1 300 hovorů, šlo tentokrát o více jak trojnásobek hovorů.

Tak, jako každý systém, má své limity, tak svůj limit má i linka 112. V tuto chvíli probíhá analýza a vyhodnocení celé události. Rozhodně se budeme snažit přijmout taková opatření, abychom příště, i takovéto extrémní nápory tísňového volání, byli schopni zvládnout ještě lépe.

Na druhou stranu je potřeba říct, že i přes takové množství odbavených hovorů a hlavně mimořádných událostí, nedošlo vlivem přetížení linky k žádnému ohrožení na životě nebo zdraví.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet