Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči si vyměnili zkušenosti se zahraničními kolegy v problematice jeskynní záchrany

V uplynulém týdnu se čtyři čeští jeskynní záchranáři účastnili semináře a výcviku v Nízkých Tatrách. Byli mezi nimi také dva jihomoravští profesionální hasiči. Mezinárodní akce přispěla k výměně informací o problematice jeskynní záchrany.

Seminář a výcvik organizovala Horská záchranná služba Slovenské republiky, která má záchranu z jeskynních komplexů na starosti. Kromě jihomoravských hasičů se akce účastnili i dva členové Speleologické záchranné služby České speleologické společnosti.

Přijela také skupina polských záchranářů z Polské tatranské horské záchranné služby (TOPR). Také tito specialisté mají profesionální členy vycvičené na záchranu z jeskyní. Zmíněné záchranné týmy se potkávají již 6 let.

Přečtěte siZáchrana speleologa v Nové Drátenické byla mimořádně náročná, skalní blok mu zavalil nohu

První den proběhlo technické cvičení ve výcvikové lokalitě Tunelová jaskyňa v Demänovskej dolině. Zde se na relativně krátkých úsecích vyzkoušela většina lanových technik používaných při podzemní záchraně.

Záchranné techniky jsou u těchto týmů velice podobné: použití jednolanových technik, nosných stanovišť a používání protiváhových systémů. Vše vychází z technik vyvinutých SSF (Speleo Secours France), na jejichž stáže jeskynní záchranáři pravidelně jezdí.

Ve večerních hodinách se uskutečnila prezentace několika nehod v jeskyních a jejich rozbor. TOPR informoval o trhacích testech na lanových traverzech. Další téma, které bylo diskutováno a je potřeba se mu věnovat je spojení při záchraně z podzemí.

Přečtěte siBrněnští hasiči-lezci cvičili záchranu z jeskyně ve Francii, výcvik vedli světově uznávaní jeskyňáři

Druhý den byla v plánu simulovaná záchrana z Jaskyňa Pustá v Demänovskej dolině, ve které je šachta 90 metrů a kde záchranná akce trvala přibližně 5 hodin. Poslední den byl věnován exkurzi do jeskyně Svidovská 2 v Svidovské dolině.

Podobné akce a spolupráce při sdělování informací týkajících se záchrany z jeskyní budou pokračovat i do budoucna.

nprap. Jiří Buček
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet