Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Detekční vozidlo TACHD/Mercedes-Benz Vario

Představujeme vám dvojici automobilů s označením TACHD, postavených na podvozcích Mercedes-Benz Vario, které slouží jako mobilní detekční pracoviště. Jsou zařazeny u jihočeských a ústeckých hasičů a vyrobila je firma KEB-EGE.

Představujeme vám dvojici automobilů s označením TACHD, postavených na podvozcích Mercedes-Benz Vario, které slouží jako mobilní detekční pracoviště. Jsou zařazeny u jihočeských a ústeckých hasičů a vyrobila je firma KEB-EGE.

Na první pohled člověka zaujme poměrně robustní konstrukce tohoto automobilu. Je to dáno použitým podvozkem, který má navíc stejný motor, jako jeho silnější a větší bratr, tedy MB Atego. Velikost skříňového provedení umožnila do tohoto speciálního a u nás velmi neobvyklého požárního vozidla zabudovat vše potřebné, co si zadavatel, tedy HZS ČR přál. Doposud jsou vyrobeny (myšleno firmou KEB-EGE) pouze dva kusy této techniky, první z nich je zařazen u HZS Jihočeského kraje na stanici České Budějovice a druhý, mírně odlišný, slouží u HZS Ústeckého kraje přímo na stanici Ústí nad Labem. Jsou pořízeny z prostředků EU v rámci našeho předsednictví. Budějovický Mercedes si přijela osobně prohlédnout naše redakce a tak se v následujících řádkách dozvíte, co že to je vlastně za to divně označené auto, tedy TACHD – Technický automobil chemický s rozšířenou detekcí.

Proč vznikla vlastně potřeba pořídit hasičům takovouto speciální techniku? Na to je snadná odpověď. Bohužel žijeme v době relativní atmosféry strachu, který je na celém světě vyvolávám pomocí nejrůznějších např. teroristických skupin, hlásajících použití chemických látek při svých útocích. Ano, naše země je relativně bezpečná, ale nikdy nevíme, co se může stát. Za další důvod lze považovat fakt, že se neustále transportuje velké množství chemických, velmi nebezpečných látek a občas dojde k nějaké té havárii, jenž může bezprostředně ohrozit obyvatelstvo stejně, jako možný atak teroristů. Vyvstala tak potřeba pořízení takového automobilu, ze kterého by bylo možné při zásahu na zvlášť nebezpečnou látku koordinovat resp. řídit činnost hasičů a provádět přitom i potřebná laboratorní měření a analýzy. Toto vše v plynotěsném prostoru, do kterého je zajištěn přísun vzduchu za pomoci speciální filtrační jednotky.

Toto jsou v kostce důvody a i samotné zadání mobilního detekčního stanoviště, jehož stavby se po výběrovém řízení ujala kájovská firma KEB-EGE. Zvolený typ podvozku, tedy skříňový Mercedes-Benz Vario 618D, který pohání agregát běžně používaný u vyšší třídy Atego o síle 177 koní a rozměrech zadního vnitřního prostoru 4050×1880×1785 je tím pravým automobilem pro vestavbu všeho potřebného. Začněme u třímístné kabiny, ve které najdeme vyjma běžných věcí jako jsou digitální a analogové RDST, ruční ATEX svítilny, přenosnou navigaci GPS Tom-Tom, autorádio s funkcí bluetooth handsfree a také klimatizační jednotku, jenž dokáže filtrovat technické plyny, bojové chemické látky ve formě plynů a par a také pevné či kapalné aerosoly bojových chemických látek včetně biologických aerosolů a radioaktivního prachu. Pohodlnému a bezpečnému nástupu do vozidla dále napomáhá umístění LED osvětlení schodů (to samé i v bočním vstupu do zadního prostoru). Samotná přední část je od zadního prostrou oddělena hermetickou přepážkou. Na její střeše najdeme výstražnou rampu modré barvy v provedení LED, model Whelen Liberty.

Tolik tedy kabina osádky, přejděme tedy na zadní prostor, který je rozdělen na dvě části. První, tedy přední tvoří pracoviště detekce a analýz. Vnitřní provedení je kompletně z nerezu nejvyšší kvality, celý prostor je díky umožnění tvorby přetlaku také plynotěsný. Bezpečnost hasičů, jenž v něm provádějí detekční činnost, zajišťuje speciální bojová filtrační jednotka, kterou používá např. i naše armáda v polních nemocnicích. Když odsuneme boční vstupní dveře, vidíme hned pracovní pult stanoviště detekce a analýz chemických látek. Je taktéž vyveden v nerezovém provedení. Veškerý vnitřní ,,nábytek" je stavebnicový systém Sortimo, který se běžně montuje nejen do zásahových automobilů. Úložné prostory kryjí roletky. Součástí předního stanoviště je také nádoba na kontaminovanou vodu, která se umisťuje vně vozidla a je plněna z vnitřního nerez žlabu. Další nádobu na kontaminovanou vodu najdeme přímo v pracovním pultu pod výsuvným šupletem s dřezem pro malý ohřívač vody. Vedle toho je dvojice mobilních ledniček. U nich pak další úložné prostory, kde jsou izolační dýchací přístroje Dräger a protichemické oděvy. U toho jsou také již některé měřící a detekční prostředky, kompletní vybavení však bude teprve doplněno.

Zadní část automobilu je zpřístupněna dvoukřídlými dveřmi a najdeme v ní na výsuvném platu elektrocentrálu Gemac, kterou je možné startovat z kabiny řidiče, výsuvný osvětlovací stožár TVS1, hlavní část bojové filtrační jednotky, odchytové a přepravní nádoby, ženijní nářadí, sorbenty, rozvod vody (ten je samozřejmě po celém automobilu), ohřívač vody. I sem bude ještě doplněno další vybavení.

Veškerá výbava českobudějovického automobilu bude následující:

Vytyčovací páska 100 m
Manipulační tyče délky 3 m
Postřikovač o objemu nejméně 10 l
Ruční svítilna s nabíječkou (provedení ATEX) 3 ks
Elektrocentrála (Diesel)
Kanystr na PHM o objemu 10 l
Prodlužovací kabel 230 V v délce 20 m na navijáku
Obličejová maska (v souladu s ČSN EN 136, kompatibilita s filtry) 3 ks
Náhradní filtry MOF 3 ks
Izolační dýchací přístroj vzduchový 3 ks
Náhradní tlaková láhev na vzduch 3 ks
Plynotěsný protichemický ochranný oděv 3 ks
Kapalinotěsný protichemický ochranný oděv 3 ks
Jednorázový protichemický ochranný oděv (kombinézy) 25 ks
Rybářské kalhoty (prsačky-neoprén) 3 ks
Protichemické ochranné rukavice dlouhé (butylkaučuk) 4 páry
Rukavice chirurgické 6 párů
Lepicí páska šířky 5 cm, délka 25 m 1 ks
Neprodyšné plastové pytle, 80 l, tl. min. 50
Igelitová fólie 5 × 5 m
Ruční vyprošťovací nástroj 1 ks
Vyprošťovací nůž (řezák) na bezpečnostní pásy 1 ks
Stativ pro umístění meteostanice a osvětlení mimo vlastní vozidlo, min. výška 2 m 1 ks
Multimetr pro měření pH, vodivosti a kyslíku ve vodě 1 ks
Zařízení k ohřevu vzorků (vařič) 1 ks
Jednoduché prostředky detekce nebezpečných látek (chemický průkazník, detekční trubičky s nasavačem) 1 souprava
Přenosná souprava pro určení nebezpečných účinků látek 1 souprava
Notebook s databází nebezpečných látek a SW modelování šíření nebezpečných látek 1 ks
Přenosný analyzátor plynných nebezpečných chemických látek 1 souprava l
Přenosný disperzní (Ramanův) spektrometr 1 souprava
Přenosný fotometr nebo spektrofotometr 1 souprava
Detekční přístroj hořlavých plynů a par 1 souprava
Selektivní analyzátor toxických plynů – toximetr 1 souprava
Souprava pro odběr pevných, kapalných a plynných vzorků 1 souprava
Meteorologická souprava 1 souprava
Vytyčovací prostředky a informační tabule 1 souprava
Zásahový radiometr 1 souprava
Osobní dozimetr 3 ks
Zásahový dozimetr 1 ks
Laserový měřič vzdálenosti 1 ks
Dálkový termometr 1 ks
Mobilní olověné stínění 1 ks
Nabíječka zdrojů detekčních přístrojů 1 ks
Nabíječka zdrojů mobilních telefonů 1 ks
Schránka na přepravu chemických a biologických vzorků objem nejméně 14 l 1 ks
Přenosný hasicí přístroj
Dekontaminační činidla 1 souprava
Rychlovarná konvice 1 ks


Automobil dnes zeje ještě relativně prázdnotou, ale přijde do něj doplnit opravdu mnoho věcí. Co jsem ještě nenapsal? V zadní části je umístěna sváděcí alej oranžové barvy od firmy Tesla Holomý. Na pravém boku je také vysunovací markýza. Když bych měl shrnout za redakční skupinu (Václav porkát a Petr Svoboda) mobilní detekční pracoviště jako celek, vyznělo by to takto: Jedná se o u nás neobvyklé provedení vozidla, odpovídající všem platným předpisům, které je až na opravdu drobné vady, jenž přisuzujeme tomu, že se jedná o první MPT svého druhu, poměrně kvalitně zpracováno a věříme, že bude svému účelu sloužit více než dobře. Pro úplnost informací přidávám ještě stručnou technickou charakteristiku podvozku:

Podvozek: Mercedes-Benz Vario 618D/37 KAWA skříňové provedení
Výkon: 130kW – 177PS
Rozvor 3700 mm
Celk. hmotnost: 5.990 kg
Užitečná nosnost: 2.380kg
Rozměry : 4050×1880×1785
Barva: červená základní
Standardní výbava:
ABS
Sedadla 1+2
Servořízení
Kotoučové brzdy vpředu i vzadu
Otáčkoměr
Tachograf
Vyhřívaná el seřiditelná zrcátka
Držák rezervy vzadu pod rámem
Stabilizátor přední nápravy
Pneumaticky ovládaná parkovací brzda
Nádrž 70 l vpravo
Vysoká střecha rozvor 3700 mm
Uzávěrka diferenciálu zadní nápravy

Tolik tedy o prvním automobilu pro HZS JČK, který je zatím využíván volně řečeno ,,na zajetí" při zásazích u dopravních nehod a podobně zaměřeným druhům událostí. Druhé mobilní detekční stanoviště TACHD, vyrobené firmou KEB-EGE je mírně odlišné a to ve vnitřním provedení, které je namísto nerezu z chemicky odolného materiálu PolyBilt a není v něm zabudována bojová filtrační jednotka, v budoucnu je možně jí však doplnit, neb automobil je k tomu připravený. Co se samotné výbavy týče, tak ta se téměř neliší a když, tak de facto jen v např. jiných výrobcích té či oné věci. Pro celistvost informací vám jí přinášíme podrobněji:

Prostředky TACHD- technický automobil chemický s rozšířenou detekcí

Ochranné prostředky

charakteristika

OPCH 90

protichemický(pro­tiplynový) přetlakový oděv typu 1a

Trellchem Splash 1000

protichemický rovnotlaký oděv

Tyvec

jednorázový lehký protichemický oděv

Microguard

jednorázový lehký protichemický oděv

Oděv proti agresivním kapalinám

pryžový oděv proti agresivním kapalinám typu kyseliny

Rybářské kalhoty – prsačky, neoprén

neoprénové kalhoty pro pohyb ve vysoké hladině

IDP Dräger

přetlakový dýchací přístroj,zásoba vzduchu cca 40min

Tlakové láhve

náhradní lahve se stlačeným vzduchem k IDP Dräger

OM Dräger

ochranná maska k IDP Dräger

OM filtrační

ochranná maska filtrační

Filtry

filtry CM6

Prostředky detekce

GDA 2

přenosný plynový analyzátor schopen analyzovat 43 neb.plynů

Přenosný Ramanův spektrometr

přenosný analyzátor pevných a kapalných látek

zásahový dozimetrr URAD 115

indikátor gama záření

DC – 3H – 08

indikátor gama záření

Meteorologická souprava

souprava pro určení síly a směru větru

Multimetr

analyzátor vlastností vody – pH

Spektrofotometr

analyzátor koncentrace známé chemické látky

Laserový teploměr Raytek

bezkontaktní teploměr rozsah měření –30 až 1200st.C

Laserový dálkoměr Disto A5

bezkontaktní laserový dálkoměr,měří vzdálenost 0,5 až 200m

Laserový dálkoměr Elite 1500

bezkontaktní laserový dálkoměr,měří vzdálenost 5 až 1300m

QRAE II

plynový analyzátor CH4

Detekční trubičky + universální nasvač

Epichlorhydrin,flu­orovodík, fosgen,kyanid,kys­.dusičná,kys.sí­rová,kys.chlo­rovodíková,kys­.octová, Merkaptan,Rtuťové páry, Sirovodík, Xylen,Toluen, Sty­ren

Prostředky na odběr vzorků

Souprava na odběr plynných vzorků

možnost odběru vzorku plynu k analýze

Souprava na odběr kapalných vzorků

možnost odběru vzorku kapalné látky k analýze

Souprava na odběr pevných a sypkých vzorků

možnost odběru vzorku pevné látky k analýze

Jednorázový modrý kontejner + víko

nádoba předurčená pro transport B-agens

Modrý barel + víko

nádoba předurčená pro transport chem.látek z místa zásahu

Lab Pack – žlutý barel

nádoba předurčená pro transport chem.látek z místa zásahu

Lednice na přepravu vzorků

chladnička pro uchování vzorků

Dekontaminační prostředky

Sorbin – 25 kg

sypký sorpční materiál jemnozrnný

Granin – 25 kg

sypký sorpční materiál hrubozrnný

Sorpční rohože – žluté

netkaná sorpční textilie

Chloramin B – 7 kg

dekontaminační činidlo

Chlornan sodný – 10 l

dekontaminační činidlo

Persteril

předurčené dekontaminační činidlo pro B-agens

Detergent – 1,5 litru

mycí prostředek

Postřikovač

objem postřiku 7litrů

Prostředky pro rychlý zásah

Úkapová vana

zachycovač úkapů chem.látek

Těsnící tmel

fixační tmel pro rychlou opravu netěsnosti při úniku NL

Ostatní prostředky

Notebook + Medisalarm 3

PC s databází neb.látek

Navigace MIO

navigační prostředek

Elektrocentrála

zdroj el.energie

Vytyčovací prostředky

Osvětlovací stožár


Info a foto: Petr Svoboda/Požáry.cz, KEB-EGE, HZS Jihočeského kraje, HZS Ústeckého kraje/Lukáš Marvan

-wap-

Sdílet
Seriál: Otravy metylalkoholem