Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ke 110. výročí dostali hasiči ve Velkém Zboží zrekonstruovanou hasičárnu a dva nové automobily

V pátek 5. ledna 2018 se sešli členové jednotky i sboru dobrovolných hasičů u hasičárny ve Velkém Zboží, místní části Poděbrad. Na slavnostní předání zbrojnice a dvou automobilů dorazili také poděbradští občané.

Celá sláva vypukla po sedmnácté hodině, kdy byla všem přítomným představena nová zásahová technika a následně se otevřela vrata nové zbrojnice. Hasiči tak oslavili také 110. výročí od založení, skoro na den přesně.

Rekonstrukce zbrojnice

Jak uvedl Vladimír Jeník, místní hasič, který u sboru a jednotky je již od roku 1959, jedná se o druhou větší rekonstrukci hasičárny. Po založení sboru sloužila hasičům obecní stodola, která stála na stejném místě jako nynější hasičárna a dala základy rekonstrukci v letech 1960–1962 v rámci akce Z.

Při stavebních pracích v roce 2017 byl stávající objekt opět zrekonstruován a došlo k přístavbě dalších částí, mezi nimiž nechybí sociální zařízení a místo pro setkávání hasičů. Postavena byla také věž na sušení hadic a druhá garáž.

Město Poděbrady provedlo rekonstrukci a přístavbu hasičské zbrojnice v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, výzvy č. 36 Ministerstva pro místní rozvoj ČR, na podporu investic zaměřených na řešení konkrétních rizik zajištěním odolnosti vůči katastrofám a vývojem systémů krizového řízení.

Celkové schválené způsobilé výdaje projektu činí 5.725.065 Kč, z toho výše poskytnuté dotace je 5.119.888,50 Kč (90 %).

Technika jednotky a vybavení

V počátcích místního sboru hasiči zasahovali v podstatě jen s ručními kbelíky, postupně jednotkou prošla (či spíše projela) vozidla Praga RN, Tatra 805 či automobil Avia.

Přečtěte siPlastový MAN ve službách poděbradské jednotky SDH Velké Zboží

V roce 2012 pak hasiči z Velkého Zboží dostali novou cisternu MAN, kterou v roce 2017 doplnil automobil Mitsubishi Pajero V60 – ten městu a potažmo jednotce daroval Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. Následně Mitsubishi prošlo rekonstrukcí tak, aby se na něj hasiči při zásahu mohli spolehnout.

Posledním, nejnovějším, zásahovým vozidlem je dopravní automobil Fiat Ducato, který byl za necelý milion korun pořízen od firmy STROJSERVIS Praha, s.r.o. a dostal jméno Lucinka.

Devítimístný naftový Fiat splňuje emisní normu EURO VI a má manuální převodovku. Na levé straně je zásuvka pro dobíjení baterií, uvnitř vozidla je zásuvka na 230 V s měničem napětí.

Přední strana dopravního automobilu je vybavena dvěma světly s modrým přerušovaným svitem v LED provedeni, jsou ovládána zvláštním výstražným zařízením a lze je samostatně vypnout.

Samozřejmostí je tažné zařízení – jednotka je vybavena vozíkem pro zásahy u povodní. Na pravé straně vozu je umístěna markýza.

Do vybavení vozidla dle vyhlášky patří hasicí přístroje, přenosné svítilny Survivor LED s rychlonabíječem, vyprošťovací nástroj či vytyčovací páska.

Na žádost ZZS hasiči mohou vyjet s defibrilátorem, který taktéž patří do jejich vybavení.

Jednotka SDH Velké Zboží je zařazena do kategorie JPO III a zasahuje u přibližně 50 událostí ročně. Několik členů začínalo v kroužku mladých hasičů, jehož historie sahá až k roku 1958.

Sdílet