Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Iveco za necelé dva miliony nahradilo v Dalovicích Avii, polovinu kupní ceny pokryly dotace

V roce 2017 obdržela obec Dalovice dotaci od MV-GŘ HZS ČR na nákup nového hasičského dopravního automobilu ve výši 450 tisíc Kč a příspěvek od Karlovarského kraje taktéž 450 tisíc Kč.

Obec se rozhodla jít vlastní cestou, nezúčastnit se hromadného nákupu dopravních automobilů Karlovarským krajem, ale podpořit svou finanční spoluúčastí jednotku v myšlence pořídit plnohodnotnou náhradu dosluhující Avie z roku 1985, tedy dopravní automobil s dostatečnou nosností a úložným prostorem.

Přečtěte siDevět nových dopravních automobilů Ford Transit převzali dobrovolní hasiči v Karlovarském kraji

Soutěž vyhrála společnost KM Rest Ivančice s.r.o., která nabídla a následně dodala dopravní automobil na podvozku Iveco Daily o celkové hmotnosti 5,2 tuny. Celková cena automobilu se vyšplhala na 1 810 160 Kč včetně DPH.

Dopravní automobil je koncipován jako DA-L1Z, vnitřní prostor je určen pro přepravu 9 osob, přičemž střední řada sedadel je otočena proti směru jízdy. Všechna sedadla jsou z důvodu bezpečnosti opatřena tříbodovými pásy.

Kabina osádky je vybavena topením nezávislým na chodu motoru.

O pohon zadní nápravy opatřené dvojmontáží se stará třílitrový vznětový čtyřválec splňující emisní normu Euro 6 o výkonu 180 koní skrze manuální šestistupňovou převodovku.

Automobil je vybaven uzávěrkou diferenciálu hnací nápravy, samozřejmostí je ABS a ESP, mlhová světla a centrální zamykání.

Celkové rozměry automobilu byly limitovány rozměry hasičské zbrojnice, především maximální výškou 280 cm. To neumožnilo uložení prostředků na střechu Iveca.

Jednotka SDH Dalovice je zařazena do kategorie JPO V, zadní vestavba automobilu je přizpůsobena k přepravě věcných prostředků především k technickým zásahům, které na území obce převažují a jednotka při nich zasahuje samostatně.

V zadní části nástavby je většina příslušenství uložena na třech plnovýsuvech firmy Chamberlain.

Ve vozidle je uložena 5kW elektrocentrála alternativně nahraditelná čerpadlem PS 12, motorové kalové čerpadlo, plovoucí čerpadlo, dvě elektrická ponorná čerpadla, osvětlovací příslušenství, motorová řetězová pila, hasicí přístroje i výsuvný žebřík o délce 4,4 metry.

Nový dopravní automobil byl slavnostně pokřtěn na lednové valné hromadě dalovického sboru za přítomnosti starosty obce Jiřího Karase a ředitele HZS Karlovarského kraje, územního odboru Karlovy Vary, plk. Ing. Romana Krumphanzla.

Jiří Karas
Sdílet