Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pokročilý kurz havarijní připravenosti pro příslušníky záchranných složek Paraguaye proběhl v Asunciónu

V termínu 19. – 27. 3. 2018 proběhl v Asunciónu, hlavním městě Republiky Paraguay, výcvikový kurz s názvem „Pokročilý kurz havarijní připravenosti pro příslušníky záchranných složek Paraguaye“.

Výcviková akce v Paraguayi byla druhou v pořadí, základní výcvik proběhl v Asunciónu v roce 2016. Díky mimořádnému zájmu o pokračovací praktický výcvik byl na žádost prezidenta paraguayských hasičů generála Rafaela Valdeze Peralty a se svolením GŘ HZS ČR uspořádán výcvik pokročilé úrovně, který byl zaměřen vysoce prakticky.

Výuku i výcvik prováděli instruktoři Institutu ochrany obyvatelstva. Akce se zúčastnilo 30 záchranářů (29 příslušníků paraguayských hasičů, policie, armády a zdravotnické záchranné služby a jeden dobrovolný hasič z Bolívie). Akce proběhla pod záštitou mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW.

Přečtěte siLektoři Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč se podílejí na odborné přípravě specialistů na chemické látky z celého světa

Výcvik začal přednáškami zaměřenými účinky CBRN látek, ochranu záchranářů, detekci, vzorkování. První dny byly koncipovány teoreticky s praktickým nácvikem jednotlivých aktivit (ochranné prostředky, detekce, vzorkování, dekontaminace).

Dále bylo prezentováno téma organizace místa zásahu a stanovení rolí jednotlivých osob při zásahu. Za zásah zodpovídal velitel zásahu (incident commander), za bezpečnost velitel nástupního prostoru (safety officer) a každý tým měl svého velitele.

Byly nacvičovány a koordinovány jednotlivé činnosti a proběhlo několik různých scénářů na únik toxické chemické látky, kdy účastníci pracovali jako jeden secvičený celek. Čeští lektoři přednášeli v angličtině, přednášky byly simultánně tlumočeny do španělštiny.

Část přednášek byla také konkrétně věnována rozvoji CBRN ochrany v Paraguayi, konkrétně vysvětlení systému IZS a nastínění možnosti využití podobného modelu v Paraguayi, či seznámení se s metodikou využití detekčních prostředků konkrétně pro Paraguay, která byla zpracována již v roce 2016.

Přečtěte siV Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč cvičí zástupci z celého světa zásah při úniku chemické látky

Při samotné výuce a také diskuzích, které v kurzu probíhaly, bylo zjištěno, že hasiči v Paraguayi disponují silnou motivací pro zajištění své činnosti, kterou vykonávají jako dobrovolníci po své vlastní práci.

Někteří z nich mají rovněž dílčí zkušenosti z CBRN problematiky a většinou mají i operační zkušenosti ze zásahů s nebezpečnými látkami. Bohužel ale disponují minimálním vybavením pro zásah na události s přítomností CBRN látek, v některých případech je nedostatečné i vybavení pro požární zásah.

Na zakoupení vybavení mají pouze velmi omezený rozpočet, detekční techniku mají pouze darovanou, uskladněnou v připraveném kontejneru ale nepřipravenou na zásah (chybějící baterie apod.).

V rámci výcviku proběhla osvěta (výcvik probíhal přímo na stanici specializované na nebezpečné materiály) tak doufejme, že se připravenost zlepší.

Akce byla přínosná pro obě strany, záchranáři z Paraguaye získali odborné znalosti a čeští instruktoři zase pocit, že jejich pomoc je v regionu potřebná a velmi ceněná.

Informace o výcviku se dostaly také do místních novin.

pplk. Ladislava Navrátilová, Ph.D.
Institut ochrany obyvatelstva
MV – GŘ HZS ČR
Sdílet